Güncel Haberler

ABD basını: Washington, İsrail’e Refah’a kara saldırısı yerine farklı alternatifler sunacak

Amerikan sitesi “Axios”un, ismi açıklanmayan iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD yönetimi, gelecek hafta Washington’u ziyaret edecek üst düzey İsrail heyetine İsrail’in Refah’a kara saldırısına karşı çeşitli alternatifler önerecek.

Yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden’ın 18 Mart’ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya Refah saldırısını görüşmek üzere Washington’a bir heyet göndermesini önerdiğini, bu fikrin Amerikan yönetiminin birçok üyesi tarafından öneri olarak öne sürüldüğünü söyledi. İsraillilerle daha yapıcı ilişkilerin nasıl kurulabileceğinin gün boyu tartışıldığını söyledi.

ABD’li yetkililer, Biden yönetiminin, İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması ve bunun ABD-İsrail ilişkilerinde kırılma noktası haline gelmesi durumunda Refah’a kara saldırısı için baskı yapan Tel Aviv’e çeşitli alternatifler sunmaya karar verdiğini söyledi.

Yetkililere göre Beyaz Saray, İsraillilere ne yapmamaları gerektiğini söylemenin yeterli olmadığını, aynı zamanda bir alternatif sunmanın da gerekli olduğunu fark etti.

Yetkililer, ABD yönetiminin Refah’a yönelik saldırıyı erteleme ve ilk aşamada Gazze’deki insani duruma odaklanma fikrine odaklandığını belirterek, bir sonraki aşamanın ABD-Mısır-İsrail’in yok etmeye yönelik ortak planının bir parçası olduğunu ekledi. Rafah sınırının altındaki tüneller ve Gazze’ye silah sevkiyatlarını önlemek, Mısır’ın amacının Gazze sınırını güvence altına almak olduğunu bildirdi.

Yaklaşık 170 gündür Gazze Şeridi’ne saldırıp işgal eden İsrail, daha önce güvenli bölge ilan ettiği ve 1 milyonu aşkın sivilin sığındığı güneydeki Refah kentine saldırı düzenlemeye hazırlanıyor.

ABD dahil pek çok devlet, İsrail’den Refah kentine karşı herhangi bir askeri eylemde bulunmamasını istemişti.

Gazze’deki Filistinlilere soykırım yapmakla suçlanan İsrail’e siyasi ve askeri destek sağlayan ABD Başkanı Biden, 18 Mart’ta Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde “Refah’ı işgal etmeye kalkışmanın hata olacağını” söyledi.

Biden, ABD’nin endişelerini ve önerilerini görüşmek üzere Washington’a bir İsrail heyeti gönderme konusunda Netanyahu ile anlaştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş