Güncel Haberler

Aort damarı yırtılan hasta Bursa’da sağlığına kavuştu

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Çanakkale’de yaşayan 43 yaşındaki Sami Yavaş, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti.

Aort yırtılması teşhisi konulan Yavaş, Bursa Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Özel kalp damar cerrahisi operasyonlarının yapıldığı Güney Marmara’daki hastanenin Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde komplike aort yırtılması olduğu belirlenen Yavaş, başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

Açıklamada, operasyonu gerçekleştiren ve görüşleri aktarılan Kalp Damar Cerrahisi Klinik Ünitesi Başkanı Doç. Nail Kahraman, aort yırtılmasının çok nadir görülen bir durum olduğunu ve yüzde 40-50 oranında ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir acil durum olduğunu söyledi.

Hastalığın nadiren bazı organların beslenmesini bozduğunu ve vücutta felç, bağırsak nekrozu, böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlara yol açtığını belirten Kahraman, şöyle konuştu: “Bu komplikasyonlar gelişirse ölüm oranı kat kat artarak yüzde 80-90’lara kadar çıkabiliyor. Bu nedenle birdenbire çok şiddetli, dikiş atmaya benzeyen bir ağrıyla kendini belli eder.” “Karın ağrısı şikayeti olan herkesin en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.” dedi.

Kahraman, aort yırtılması tanısıyla kliniğine başvuran Yavaş’ın bağırsaklarını besleyen damarlarda tıkanıklık olduğunu ve kan akışının olmadığını söyledi.

Gerekli tetkikleri yaptıktan sonra Yavaş’ın aortunda yırtık tespit ettiklerini belirten Kahraman, yırtığın olduğu bölgeye ve bağırsak damarındaki tıkanıklığın bulunduğu yere stent yerleştirildiğini söyledi. Kahraman, hastanın hastaneden taburcu edilmesinin üzerinden 15 gün geçtiğini, sağlık durumunun gayet iyi olduğunu söyledi.

Kahraman, aort yırtılmasının en önemli nedenlerinden birinin damarın genişlemesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Ayrıca sigara, hipertansiyon ve genetik hastalıklar da bunları arttırabiliyor. Aort anevrizması nedeniyle takip altındaysanız mutlaka takibe devam edin. Tansiyonunuzu iyi kontrol ettirin. Buna rağmen aniden bir bıçaklanma hissederseniz. Göğüste ağrı, dikişe benzer sırt ağrısı ya da karın ağrısı varsa damar yırtılması olabileceği şüphesi var.” “Acil müdahale için acil servise başvurun, ihmal etmeyin. Bu hastalıkta dikkatli takip edin. Uzman merkezlerde erken teşhis ve doğru müdahale insan hayatını kurtarır.”

Sağlığına kavuşan Sami Yavaş, daha önce bu kadar şiddetli ağrı yaşamadığını söyledi.

Hastalıklarda erken teşhisin çok önemli olduğunu öğrendiğini vurgulayan Yavaş, şöyle konuştu: “Allah razı olsun, bu konuda çok profesyonel bir ekibe rastladık. Bu müdahalelerin deneyimli personel tarafından çok ciddi bir şekilde yapıldığını gördük”. dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking