Güncel Haberler

Az yağ ile çok daha sağlıklı yemekler yapmak mümkün! İşte fırında az yağ ile yapabileceğiniz hem pratik hem leziz 5 yemek tarifi…

Fırında pişirilen et, sebze ve hafif tarifler sayesinde sağlıklı beslenmek mümkün! Kızarmış patatesleri fırında pişirilen, kızartılanlardan çok daha hafif olan, fırında lezzetli olanlarla değiştirerek ya da patlıcan, et ve hatta gözleme ile hazırlanan yemekler hazırlayarak patatesleri hafifletebiliriz. Düşük kalorili ve proteinli tarifleri damak tadınıza göre değiştirebilir, fırın yemeklerini sofralarınızın vazgeçilmez parçası haline getirebilirsiniz. Her öğünde tüketebileceğiniz fırın yemeklerine yönelik etli ve sebzeli tarifler sayesinde yeni lezzetler denemeye hazır olun. Kuyu Fırında hazırlayabileceğimiz en sağlıklı tarifler nelerdir? İşte Az yağla fırında yapabileceğiniz 5 leziz tarif…

1. ÇOK HAFİF: PİŞMİŞ SÜTLÜ KARNAZAR

Malzemeler:

1 küçük karnabahar

1,5 su bardağı süt

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Yukarıdaki için:

100 gram rendelenmiş kaşar peyniri

Üretme:

Yıkanmış ve çiçeklerine ayrılmış karnabaharı bir tencerede 8-10 dakika hafif yumuşayana kadar pişirin ve yağlanmış fırın tepsisine aktarın. Zeytinyağı, süt, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırıp karnabaharın üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında karnabaharlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Yumuşak olunca çıkarın, üzerine kaşar peyniri serpin ve peynir eriyene kadar birkaç dakika daha pişirin. Çıkarıp sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!

2. BALIK ÖVGÜSÜ: PİŞİRİLMİŞ KEMİK

Malzemeler:

2 orta boy palamut (halka halinde kesilmiş, yıkanmış)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 büyük soğan (büyük halkalar halinde kesilmiş)

1 adet kapya biber (kaba doğranmış)

1 büyük domates (büyük halkalar halinde kesilmiş)

2 adet yeşil biber (kaba doğranmış)

3-4 dilim limon

2-3 defne yaprağı

Sosu için:

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı biber

1 çay kaşığı kekik

1/4 limon suyu

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

1 diş ezilmiş sarımsak

Üretme:

Sosu için; Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, ezilmiş sarımsak, pul biber ve kekiği karıştırın. Balığa ekleyip 10 dakika bu sosla dinlendirin. Soğanları pişirme kabının altına ekleyin. Üzerine kapya biberleri ekleyin. Üzerine yeşil biberleri ekleyin. Üzerine domatesleri ekleyin. Meşe palamutlarını üstüne yerleştirin, defne yaprağını ve limonu ekleyin. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika altın rengi ve rengi oluncaya kadar pişirin. Bu süre fırına göre değişebilir. Fırında palamut yemeği hazır. Afiyet olsun!

3. ÖZEL BAHARATLI SOSLU: FIRIN TAVUK GÖĞÜS

Malzemeler:

3 parça tavuk göğsü

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı soğan tozu

1 çay kaşığı sarımsak tozu

2 çay kaşığı öğütülmüş kırmızı biber

2 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1,5 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı kurutulmuş kekik

3 dal taze kekik (isteğe bağlı)

Üretme:

Baharat karışımı için bir kaseye tuz, karabiber, kekik, pul biber, pul biber, soğan tozu ve sarımsak tozunu ekleyip karıştırın. Tavukları kızartma tavasına alıp zeytinyağını ekleyin. Tavuğu baharat karışımıyla eşit şekilde kaplayın. İstenirse lezzet için taze kekik ekleyebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirin. İsterseniz taze kekik yapraklarıyla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

4. KIZARTMAYA GEREK YOK: ÇITIR FIRIN KABAK

Malzemeler:

3-4 kabak

3 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı mısır unu

1 yemek kaşığı galeta unu

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 tutam tuz

1 tutam karabiber

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

Üretme:

Un, mısır unu, galeta unu, kabartma tozu ve baharatları bir kapta iyice karıştırın. Kabakları dikkatlice yıkayıp uzun ince dilimler halinde kesin. Kabak dilimlerini dikkatlice unlu karışımla kaplayın ve pişirme kağıdıyla kaplı bir fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Zeytinyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika pişirin. 20 dakika sonra kabakları ters çevirip tekrar fırına koyun. Aynı sıcaklıkta 20 dakika daha pişirmeye devam edin. Fırından yeni çıkan kızarmış kabak dilimlerini dilediğiniz sosla birlikte servis edin. Afiyet olsun!

5. KIYMANIN İÇİNDE GİZLİ: FIRINDA DOMATES

Malzemeler

1 kilogram domates

2 orta boy soğan

her biri 1 biber

1 yeşil biber

300 gram yağlı kıyma

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı biber

1 çay kaşığı karabiber

Üretme:

Domates ve soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. Biberleri jülyen şeritler halinde doğrayın. Fırın tepsisine veya uygun bir tepsiye dizin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Balmumu kağıdı veya folyo ile örtün. Daha sonra fırına koyun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin. Son 10 dakika üzerini açıp daha da kızarmasını sağlayabilirsiniz. Sonra servis yapın. Afiyet olsun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking