Güncel Haberler

Başsavcılıktan Türkiye’den kaçan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluyla ilgili açıklama

Açıklamaya göre, İstanbul Başsavcılığı, Somali cumhurbaşkanının Türkiye’den kaçan oğlu hakkında uluslararası tutuklama emri çıkardı.

REKLAM

İstanbul Başsavcılığı, İstanbul’da bir kuryeye çarpıp ölümüne sebep olan ve ardından Türkiye’den kaçan Somali cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkında açıklama yaptı. Savcılık, şüphelinin yakalanması için uluslararası tutuklama emri çıkarıldığını duyurdu.

Açıklamada, “Motosiklet sürücüsü Yunus Emre Göçer’in Somali konsolosluğuna ait bir araçla çarpışması sonucu yaralandığı kazayla ilgili olarak Başsavcılığımız derhal ‘kasten yaralama’ suçundan soruşturma başlattı. 30 Kasım 2023’te İstanbul Kennedy Caddesi’nde Aksaray yönüne doğru gidiyoruz.”

Başsavcılık açıklamasında ayrıca, “Göçer’in kazada yaralanması, suçun niteliği ve ilk suçluluk tespitleri dikkate alınarak şüphelinin aynı gün ifadesi alınarak serbest bırakıldı” denildi.

Euronews, Somali Devlet Başkanı Mahmud’un ofisini aradı ve konuyla ilgili sesine ve yazılı taleplerine henüz bir yanıt alamadı.

Şüphelinin Türkiye’den ayrılması birçok kişinin tepkisine yol açtı. Bunlardan biri de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu.

“Şüpheli Türkiye’den serbestçe çıktı” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: “Bu kaçışa göz yuman, bu kaçışa fırsat veren zihniyet ne yazık ki onun kendi ülkesinde kendi vatandaşının haklarını savunamayacak kadar zayıf olduğu anlamına geliyor.”

Polis raporlarına göre, Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım’da motosikletli kuryeye çarptı.

Çarpmanın etkisiyle yola savrulan 38 yaşındaki 2 çocuk babası Yunus Emre Göçer, kaldırıldığı hastanede 6 gün sonra hayatını kaybetti.

Basında çıkan haberlere göre, bir hafta sonra savcılık sürücünün tutuklanması için tutuklama emri çıkardı.

Ancak Cuma günü polis şüpheliyi tutuklamak için evine gittiğinde, şahsın 2 Aralık’tan bu yana kayıp olduğu ortaya çıktı.

Bu nedenle 8 Aralık 2023 Cuma günü İstanbul Başsavcılığı tarafından hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarıldı.

Ölen motosikletli kuryenin avukatı İyaz Çimen, kazadan mağdurun “dikkatsizliğinden” sorumlu tutan trafik polisinin ilk ihbarına tepki gösterdi.

Çimen, şunları söyledi: “Yüzde 100 kusurlu olan araç sürücüsünün ‘kasten adam öldürme’ suçundan cezalandırılmasını bekliyoruz. Kazaya ilk müdahale eden görevlinin yaptığı yanlış değerlendirme sonrasında şu durumla karşı karşıya kalıyoruz: Şüpheli şu aşamada yakalanamadı, olayın üzerinden yaklaşık bir hafta geçtiği için de hiç yakalanmayabilir.” dedi.

Çimen, “Görüntü kayıtlarının da dahil olduğu ikinci bilirkişi görüşü, araç sürücüsünün yüzde 100 suçlu olduğunu gösteriyor.” dedi.

Öte yandan Cumhuriyet haberine göre dosya, olay yerinde düzenlenen kaza tutanağı ile trafik bilirkişi raporu arasındaki çelişkinin giderilmesi amacıyla Adli Trafik İhtisas Dairesi’ne gönderildi.

tutuklama emri

İstanbul Sulh Ceza Hakimi’nin kararında, şüpheli Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un çağrı üzerine savcılığa gelmemesi, tüm aramalara rağmen aranamaması ve kendisine ulaşılamaması nedeniyle 98/1 maddesi kaldırıldı. CMK’nın 5271. yazı kapsamında hakkında yakalama kararı istendiği kaydedildi.

Soruşturma kapsamına göre, aramaya rağmen şüphelinin firarda olduğu ve kimliği tespit edilemediği için arama yapılamadığı gerekçesiyle savcılığın talebi kabul edildi. Onun adresi.

Türkiye’nin, Afrika Boynuzu’nda yer alan ve 17 milyon nüfusa sahip, çoğunluğu Müslüman olan “kardeş ülke” Somali ile son on yılda yakın ilişkileri bulunuyor.

REKLAM

Ankara aynı zamanda bu ülkenin özellikle inşaat, eğitim, sağlık ve askeri işbirliği sektörlerinde en güçlü ekonomik ortağıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking