Güncel Haberler

Batı Şeria’da sürpriz görüşme: Blinken ile Abbas bir araya geldi

Orta Doğu’yu gezen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, devam eden İsrail-Hamas çatışmasının yanı sıra işgal altındaki topraklarda artan şiddete ilişkin küresel endişelerin arttığı bir dönemde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah’ta bir araya geldi. 7 Ekim’den bu yana Gazze’deyiz.

Çatışma başladığından beri Blinken İsrail’e üç gezi yaptı ve birçok Arap ülkesini ziyaret etti. Ancak bu, Blinken’in 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’ya yaptığı ilk ziyaretti.

Daha önce güvenlik nedeniyle duyurulmayan gezi, Blinken’in Cuma günü Ürdün ve İsrail’i ziyaret etmesinden sonra gerçekleşti. Blinken’in Hamas’ın rakibi laik El Fetih partisinin lideri Abbas’la görüşmesi, Washington’un İsrail’e siyasi ve askeri destek sağladığı bir döneme denk geldi.

ABD, İsrail-Filistin çatışmasından çıkmanın tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu savunuyor. Blinken geçtiğimiz günlerde Filistin Yönetimi’nin şu anda Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi’nin kontrolünü alması gerektiğini söyledi.

ABD, birçok Avrupa ve Arap ülkesinin yanı sıra Birleşmiş Milletler de Gazze’de gerilimin tırmanmasından endişe duyduklarını açıkladı. Blinken, Orta Doğu turu sırasında, bombardıman altındaki yoğun nüfuslu Gazze Şeridi’nde sivilleri korumak ve yardım dağıtımını kolaylaştırmak için “insani aksaklıklar” yaşandığını öne sürdü.

BLINKEN Türkiye’ye Geldi

Blinken bugün iki günlük bir ziyaret için Türkiye’ye geliyor. Blinken yarın Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek.

İsrail’in Gazze’deki katliamlarının başladığı 7 Ekim’den bu yana dört kez telefon görüşmesi yapan iki isim, bu kez yüz yüze görüşecek.

Dışişleri Bakanı Fidan’dan Blinken’e; İsrail’in Gazze halkını kitlesel olarak hedef almasının kabul edilemez olduğunu vurgulayacak. Gazze’ye kesintisiz insani yardım sağlanmasının önemine dikkat çekilecek.

Ateşkesin sağlanması için ABD ve diğer ülkelerin gerilimi artıracak hamlelerden uzak durması gerektiğini söyleyecek.

Bakan Fidan, sorunun ancak 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasıyla çözüleceğini de açıklayacak. Türkiye’nin masaya getirdiği garanti teklifini sunacak.

Fidan-Blinken görüşmesinin gündemindeki diğer konular ise; NATO’nun genişleme süreci, Türkiye-ABD ilişkileri, Ankara-Washington hattındaki F-16’ların modernizasyonu ve terörle mücadele görüşmeleri.

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Özgür Özel' açıklaması!Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Özgür Özel’ açıklaması!
Ne kendini ne de etrafındakileri düşünüyordu!  Mahalleyi böyle taciz ettiNe kendini ne de etrafındakileri düşünüyordu! Mahalleyi böyle taciz etti
Kağıt gibi yırtıldı!  Sürücü hayatını kaybettiKağıt gibi yırtıldı! Sürücü hayatını kaybetti

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking