Güncel Haberler

Burdur’dan sonra benzer bir diyaliz skandalı da Isparta’da gündeme geldi – Son Dakika Sağlık,Türkiye Haberleri

Geçtiğimiz ay Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz makinesine kimyasal karıştığı için entübe edilen 14 hastadan 3'ü hayatını kaybetmiş, olayla ilgili iki mühendis tutuklanmıştı. Burdur'daki benzer bir diyaliz skandalının Isparta'da da yaşandığı ortaya çıktı. Cumhuriyet'e konuşan Genel Sağlık-İşçi Sendikası Başkanı Derya Uğur, Isparta'daki tüm diyaliz merkezlerinde hukuka aykırı ve insan sağlığına aykırı uygulamaların uygulandığını söyledi. Hastaların aylık kontrollerinin yapılmadığını vurgulayan Uğur, şöyle konuştu: “Isparta İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürü, il genelindeki tüm diyaliz merkezleri ve ünitelerinden sorumlu doktor olarak atandı. Mevzuata göre diyaliz merkezinin/ünitesinin bulunduğu sağlık kuruluşunda hemodiyaliz talepleri için Bakanlıkça onaylı bir doktorun görevlendirilmesi, aksi halde hastanede çalışan bir doktorun görevlendirilmesi gerekmektedir. Bu doktorun diyaliz hastalarını ayda en az bir kez muayene etmesi gerekir.

'MUHALEFET OLANLARA SORUŞTURMA'

Ancak tüm diyaliz merkez/ünitelerinde halk sağlığı müdürünün görevli doktor olduğu dikkate alındığında hastaların aylık kontrollerinin yapılmadığı görülmektedir. Ancak edinilen bilgiye göre, Diyaliz Merkezleri Yönetmeliği gereğince 5 adet diyaliz makinesine sertifikalı hemşire veya diyaliz teknikeri atanması gerekirken, daha önce hizmete açılmış olan Uluborlu İlçe Devlet Hastanesi diyaliz ünitesinde 6 adet diyaliz makinesi bulunmaktadır. Yasa dışı uygulamalarıyla gündeme gelen bu birimde sadece bir sağlık personeli var, “Görev başında”. Görevlendirilen personelin diyaliz ünitesinde çalışmaya ehil olmadığını vurgulayan Uğur, şöyle konuştu: “Ancak anılan yönetmelik uyarınca diyaliz ünitesi diyalizinde hemodiyaliz ve periton diyalizi konusunda sertifikalı diyaliz teknikerleri veya hemşirelerin görevlendirilmesi gerekirken, diyaliz ünitesi diyalizinde görev alan sağlık çalışanları diyaliz alanında yetkin değildir. “Raporlarla, soruşturmalarla bu pozisyona karşı çıkan sağlık çalışanlarına gözdağı verilmeye çalışılıyor” dedi.

Uğur, şunları söyledi: “Bu usulsüzlüklerin felakete dönüşmesi an meselesi. İhmal nedeniyle yeni ölümlerin ve hastaların zarar görmesinin önlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı; “Her kademedeki kamu görevlilerinin liyakat ilkesine uygun olarak atanması, kamuya zarar veren her türlü uygulamaya müdahale edilmesi ve başta Isparta olmak üzere ülke genelinde hukuka aykırı uygulamalara son verilmesi için gerekeni acilen yapmalıyız.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi