Güncel Haberler

Dünyaca ünlü bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren geleneksel “İlk Ders” konuşmasını yaptı: “İpekten Gelen Yol”

Bilim dünyasına adını altın harflerle yazdıran 39 yaşındaki Fizik Mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren, Acıbadem Üniversitesi 2024-2025 eğitim-öğretim yılı açılış konuşmasında öğrencilere altın öğütler verdi.

“BAHANELERİMİZ YERİNE HAYALLERİMİZ OLMALI”

“Bahane değil, hayallerimiz olmalı” diyen Dağdeviren, günümüz gençlerinin sayısız avantajlara sahip olduğunu, sosyal medyayı kullanmanın ve kilometrelerce uzaktaki insanlarla saniyeler içinde iletişime geçebilmenin çok değerli olduğunu sözlerine ekledi. Doç. Dr. Dağdeviren, gençlere küresel dünyayı iyi değerlendirip, hayallerini gerçekleştirmek için ilgilenen tüm insanlarla iletişime geçmelerini tavsiye etti.

Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ahmet Şahin ayrıca şunları söyledi; Genç nesillerin bilimin ışığında yetişmesi için mümkün olan tüm imkanları seferber ettiklerini belirterek, gelişen ve dönüşen tıp dünyasında öğrencilere ihtiyaç duydukları tüm donanımları sağladıklarını, kılavuz yenilikleri takip etmeye devam ettiklerini vurguladı. mümkün olan en kısa sürede ve bunları uygulamaya koyun.

Türkiye'nin gururu… Henüz 28 yaşındayken icat ettiği “giyilebilir kalp pili” ile dünya bilim camiasına damgasını vuran ve kürsüye seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Harvard Üniversitesi Genç Akademisi üyesi. Dr. Canan Dağdeviren aynı zamanda BBC'nin “İlham Veren 100 Kadın” listesinde de yer alıyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) Medya Laboratuvarı'nda çalışmalarını sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken tespit edebilen giyilebilir elektronik sutyen üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Buluşlarıyla bilim dünyasında önemli bir yer edinen Doç. Dr., hem bilim insanı hem de 1,5 yaşında bir çocuk annesi. Dr. Dağdeviren, Acıbadem Üniversitesi'nin 2024-2025 akademik yılı açılış törenine geldi. Alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak davet edildiği açılış töreninde gelenekselleşen “İlk Ders”i gerçekleştirdi. “Bir İpek Yolu” başlıklı konuşmasına, yakın zamanda vefat eden büyükannesinin unutulmaz sözlerini paylaşarak başlayan Dağdeviren, şunları söyledi: “Büyükannemin adı İpek'ti ama ne yazık ki hayatı, adı kadar güzel değildi. Hayatında çok acı çekmiş ve çok acı çekmiş bir kadın.” Ama hastalığı sırasında beni çok etkileyen bir cümle söyledi: 'Çok acı çektim, çok çektim ama sizin insanlar için, insanlık için yaptıklarınız ve yapacaklarınız beni çok mutlu etti.' “Yaptığım cihazlarla ve yaptığım işlerle anneannemi her zaman yaşatacağımı, her zaman beni izleyeceğini biliyor ve hissediyorum, bunun bilincindeyim” dedi.

“BAHANELERİMİZ YERİNE HAYALLERİMİZ OLMALI”

Başarıya giden yol; Doç. hayal kurmak, hayallerinin peşinden koşmak, çok çalışmak, kendine birçok soru sormak, düştüğün yerden kalkıp tekrar çalışmak ve asla pes etmemek demek dedi. Dr. Dağdeviren “Bahanelerimiz yerine hayallerimiz olmalı!” Şöyle devam etti: “Bana sık sık 'Hocam, bu kadar farklı fikirlere sahip olmak ve bu kadar farklı enstrümanlar yapmak için ne yaptınız?' diye soruyorlar. Örnek olarak her zaman ünlü şair Robert Frost'un şu şiirini veririm: “Ormanda bir yol ikiye ayrıldı ve ben, ben daha az gidilen yere gittim… Farkı yaratan da bu, işte bu.” öğrencilerimle yaptığım, düşünülmemiş, hayal edilemeyen, hayal edilen ama ayrılmaya cesaret edemediğimiz farklı şeyler yapıyoruz.

Ancak kendi tarzınızı ve standardınızı oluşturmanız da son derece önemlidir. Öğrencilerime her zaman şunu söylüyorum: “Kendi tarzınızı, kendi standardınızı yaratın ki, insanlar sizin bu kısa sürede, bu kısacık hayatınızda bir tarzınız, bu dünyaya bıraktığınız bir iz olduğunu görsünler.” Öte yandan kendinizi başkalarıyla kıyaslamak yerine “kendiniz” olmak ve yapabildiklerinizin uzmanı olmak çok önemli.” Doç. Sosyal medyayı kullanarak kilometrelerce uzaktaki insanlarla saniyeler içinde iletişime geçebilmeyi, gençlere bundan en iyi şekilde yararlanmalarını ve hayallerini gerçekleştirmek için küresel dünyaya ulaşmanın avantajlarını kullanmalarını tavsiye etti.

“ABD'DE YAŞIYORUM AMA TEDAVİ YAPMAK İÇİN TÜRKİYE'YE GELİYORUM”

Doç. Dr. Dağdeviren, Amerika'da yaşamasına rağmen tedavi için Türkiye'ye geldiğini ve ülkemizde çok başarılı doktorların bulunduğunu söyledi. Doç. Acıbadem Üniversitesi ziyaretinde hem teknolojik altyapıdan hem de öğrencilerin bilgi ve becerilerinden çok etkilendiğini söyledi. Dr. Dağdeviren, “Eğitim ve araştırma imkanları kesinlikle dünya standartlarında, hatta bazı alanlarda bu standartların da üzerindedir” dedi. Doç. Dünya çapında kadın sağlığına ilişkin araştırmaların yıllardır ikinci planda kaldığını, kendisinin ve ekibinin kadın sağlığı konusundaki araştırmalarına hızla devam ettiğine dikkat çekti. Dr. Dağdeviren, “Bu açığı kapatmamız lazım” dedi.

Yrd. ve mesane kanseri.” “İlaçların iğnesiz ve acısız bir şekilde emilmesini sağlamak için benzer teknolojiyi bu kez yüzden fazla platformla kullanmak için çalışıyoruz.”

“HER ZAMAN GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

prof. Dr. Ahmet Şahin, yeni eğitim-öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada; Ülkemize nitelikli sağlık profesyonelleri getirmek ve eğitim ve araştırmada dünyanın en iyileri arasında olmak amacıyla üniversiteyi kurmaya karar verdiklerini belirterek şunları söyledi: “Öğrencilerimiz tarafından yapılan çalışmalardan gurur duyuyoruz; Yeniliklere, eleştiriye ve gelişime açığız. Sürekli kendimizi geliştirerek daha iyi olmaya çalışıyoruz dedi. Prof. bu yıl öğrenci sayısının 7 bine yaklaştığını, genç nesillerin bilimin ışığında yetişmesi için her türlü imkânı seferber ettiklerini söyledi. Dr. Şahin, gelişen ve dönüşen tıp dünyasında öğrencilere ihtiyaç duydukları tüm ekipmanları sağladıklarını, yenilikleri en hızlı şekilde takip edip uygulamaya koymaya devam ettiklerini vurguladı. prof. Ahmet Şahin, tamamı üniversite bünyesinde KOSGEB desteğiyle 2022 yılında kurdukları Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) ile sağlık ve teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimcilere ve işletmelere her düzeyde destek sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Bilim ve sanatın ışığında düzenlenen törende, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi Sudenaz Öner, katılımcılara piyano konseri verdi. Törende Üniversiteye destek veren bağışçılara teşekkür belgeleri takdim edildi. Ayrıca Üniversitede onuncu yılını tamamlayan üniversite öğretim üyelerine ve idari personele teşekkür plaketleri takdim edildi.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu