Güncel Haberler

Eski Arnavutluk Başbakanı Berisha’ya ‘damadını kayırdığı’ gerekçesiyle ev hapsi

Sali Berişa, güneybatı Balkan ülkesinde komünizmin çalkantılı çöküşünün ardından 1992 ile 1997 yılları arasında cumhurbaşkanı, 2005 ile 2013 yılları arasında ise başbakan olarak görev yapmıştı.

REKLAM

Arnavutluk’ta bir mahkeme, eski cumhurbaşkanı ve başbakan Sali Berişa’nın görev süresiyle ilgili bir yolsuzluk davasında ev hapsine alınmasına karar verdi.

Savcılar, 79 yaşındaki Berişa’yı, başbakanlık görevi sırasında (2005-2013) devlet topraklarının özelleştirilmesinde damadına yardım etmek için nüfuzunu kullanmakla suçluyor.

Eski başbakan suç işlediği yönündeki iddiaları reddediyor.

Berişa şu anda Arnavutluk’un en büyük muhalefet partisi olan Demokrat Parti’nin başkanı.

Üst düzey yetkililer ve siyasilerin yer aldığı davalara bakan Yolsuzluk ve Organize Suçlarla İlgili Özel İlk Derece Mahkemesi’nden Yargıç Irena Gjoka, Berisha’nın iki haftada bir yapılan kontrolün koşullarını ihlal etmesi üzerine savcıların ev hapsi talebini kabul etti.

Benzer şekilde Sali Berişa’nın yurt dışına çıkışı da yasaklandı.

Berişa’nın avukatı Genç Gjokutaj, kararın ardından yaptığı açıklamada, “Mahkeme savcının talebini kabul ederek önceki tedbiri değiştirerek, ülkeyi terk etme ihtimali olmaksızın ev hapsine karar verdi.” dedi. Sözleriyle kararı doğruladı. Gjokutaj karara itiraz edeceğini söyledi.

Ayrıca Gjokutaj, Mahkemenin yeni bir kısıtlama getirdiğini ve Berisha’nın kendisiyle birlikte yaşayan aile üyeleri dışındaki kişilerle iletişim kurmasını yasakladığını söyledi.

Eski başbakan, savcının suçlamalarını reddetti ve mevcut başbakan Edi Rama’yı muhalefeti susturmak için siyasi bir saldırı düzenlemekle suçladı.

Aynı şekilde Berişa da Rama’yı soruşturmanın gidişatını etkilemekle suçluyor.

Kararın ardından Facebook üzerinden destekçilerine gönderdiği mesajda Berişa, “Ev hapsi olsun ya da olmasın, polis kapımda olsun ya da olmasın, beni sizden hiçbir şey ayıramaz.”

Sali Berişa, güneybatı Balkan ülkesinde komünizmin çalkantılı çöküşünün ardından 1992 ile 1997 yılları arasında cumhurbaşkanı, 2005 ile 2013 yılları arasında ise başbakan olarak görev yapmıştı.

ABD, 2021’de Berişa ve ailesinin ülkeye girişini yasaklamış, ABD Dışişleri Bakanlığı ise Sali Berişa’yı başbakanlığı sırasında gücünü kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak ve akrabalarını ve siyasi arkadaşlarını zenginleştirmek için “yolsuzluk eylemleri” gerçekleştirmekle suçlamıştı. .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking