Güncel Haberler

Güçlü beslenme solunum yolu hastalıklarını hafifletiyor

Üst solunum yolu enfeksiyonları; Soğuk algınlığı, grip, sinüzit ve farenjit gibi hastalıkları kapsar. Bu enfeksiyonlara genellikle virüsler veya bakteriler neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sağlığımıza etkileri bazen çok hafif olsa da bazen ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede ve iyileşme sürecinde tıbbi bakımın yanı sıra beslenme de büyük önem taşıyor. Dyt. Deniz Pirçek, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı beslenme önerilerinde bulundu.

Pirçek, bağışıklığı destekleyen ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede önemli rol oynayan beslenme programı hakkında şu bilgileri verdi:

BOL SIVI TÜKETMEK GEREKLİ

“Su, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları gibi sıvıların bol tüketilmesi vücudun nemli kalmasını sağlar ve iyileşmeyi hızlandırır.

ANTİOKSİDAN İÇEREN SAVAŞÇI BESİNLERİ

C vitamini içeren portakal, mandalina, çilek, kivi, brokoli ve kuşburnu gibi besinler bağışıklık sistemini destekler ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.

ZENGİN PROTEİN KAYNAKLARINA DAHİL EDİLMELİ

Proteinler vücudun hücrelerini onarmaya yardımcı olur. Tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve yoğurt gibi protein açısından zengin besinleri tercih edebilirsiniz.

BAHARAT TÜKETİMİNDE DİKKATLİ OLUN

Zencefil, sarımsak ve soğan gibi baharatlar antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savunma mekanizmalarını destekler. Ancak bazı durumlarda baharatlı yiyecekler boğazda tahrişe neden olabilir. Bu nedenle rahatsızlık devam ettiğinde baharatlı yiyecekleri sınırlamak faydalı olabilir.

YOĞURT VE PROBİYOTİKLER BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLİYOR

Yoğurt gibi probiyotik içeren besinler bağırsak sağlığını destekleyebilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

DOĞAL YÖNTEMLER

Bal boğazı yumuşatabilir ve antiseptik özelliklere sahiptir. Zencefil çayı antiinflamatuar etkileriyle bilinir. Enfeksiyonlara karşı; Arzu ettiğiniz miktarda taze zencefili bir kavanoza rendeleyin. Bal ve limon suyunu ekleyip buzdolabında saklayın. Gün içerisinde 1-2 bardak ılık su ilave edilerek tüketilebilir.

DİNLENME İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRIR

Yeterli dinlenme ve iyi bir beslenme programı iyileşme sürecini hızlandırabilir. Dinlenirken vücut enerjisini enfeksiyonlarla savaşmak için kullanır. “Her bireyin ihtiyaçları farklı olduğundan, özellikle sağlık sorunlarınız varsa veya özel bir diyet uyguluyorsanız, bir sağlık uzmanının ve beslenme uzmanının tavsiyelerine uymanız önemlidir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking