Güncel Haberler

Hastalığına 32 yıl sonra konulan teşhisle ağrılarından kurtuldu

Denizli'de doğan Çakır, 1969 yılında 3 yaşındayken şiddetli karın ağrısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Tedavinin ardından taburcu edilen Çakır'ın okul hayatının başlamasıyla birlikte sağlık sorunları da arttı. Hastalığı bilinmeyen Çakır, ilkokul ve ortaokul yıllarında tedavi için sık sık hastaneye kaldırılmış, sağlık sorunları nedeniyle lise eğitimine ara vermek zorunda kalmıştı.

Bu süreçte uygulanan teşhis ve tedavilere rağmen Çakır'ın şikayetleri gün geçtikçe arttı. 2001 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Alerji ve Klinik İmmünoloji Anabilim Dalı'na öğretim üyesi oldu. Dr. Nihal, Mete Gökmen'e başvurdu.

Yapılan genetik test sonucunda Çakır'a nadir görülen kalıtsal bir hastalık olan “kalıtsal anjiyoödem” tanısı konularak ilaç tedavisine başlandı.

32 yıl sonra hastalığı tam olarak teşhis edilen Çakır'ın rahatsızlıkları bu süreçten sonra azaldı.


“Teşhis konulduktan sonra hayatım düzene girdi”

Sibel Çakır, genetik inceleme sırasında anne ve babasında da bu hastalığa ait genlerin bulunduğunun tespit edildiğini söyledi.

Hastalığa bağlı rahatsızlıklar nedeniyle sıkıntı yaşadığını anlatan Çakır, şöyle konuştu: “Evlendikten sonra liseden mezun oldum ve kızım dünyaya geldi. Apandisit geçirdim ve yumurtalık kisti ameliyatından acil servise çıktım. Bu süreçte teşhisler konuldu. dış gebelik, bağırsak tıkanıklığı ve alerji gibi şeyler de yapılmıştı. Sonunda bana 'kalıtsal anjiyoödem' tanısı konuldu. “Teşhis konulduktan sonra en azından hayatıma teşhis konuldu ve tedavim bu yönde devam ediyor.” dedi ki

Uyuşturucu kullanmaya başladıktan sonra hayatının düzene girdiğini anlatan Çakır, şöyle konuştu: “Daha sosyal ve aktif bir hayata girdim. Çok şükür teşhis konulduktan sonra korkularımız sona erdi.” dedi.

Hastalığının 32 yıl sonra teşhis edilmesiyle ağrılarından kurtuldu.


“Genellikle acil serviste alerjik bir hastalık olduğunu söylüyorlar.”

Ulusal Nadir Hastalıklar Derneği Başkanı Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, 50 binde bir görülen “Kalıtsal Anjiyoödemin” kalıtsal bir hastalık olduğunu hatırlattı.

Vücutta şişlik şeklinde kendini gösteren hastalığın alerji ve Akdeniz ateşiyle karıştırıldığını belirten Gökmen, bu nedenle hastalığa yakalanan kişilere geç teşhis konulduğunu söyledi.

Çakır'ın kendisine başvurduğunda şikayetlerinin yoğun olduğunu anlatan Gökmen, detaylı genetik test sonucu kendisine hastalık tanısı konduğunu ve uygulanan ilaç tedavisiyle hastalığın kontrol altında tutulduğunu belirtti.

Gökmen, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doktorlar arasında hastalığın tanınırlığının düşük olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Genellikle acil serviste alerjik bir hastalık olduğu söyleniyor. Bazen adrenalin de verilebiliyor ama bu tedaviler gereksiz. Hastaların ataklarına hiçbir şekilde faydası olmadığı belirtiliyor.

Hastalığının 32 yıl sonra teşhis edilmesiyle ağrılarından kurtuldu.


“Teşhis edilemeyen çok sayıda hasta var”

Kalıtsal Anjiyoödem Hastaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gökben Yurdakul, 15 yıl önce iki kızına hastalık tanısı konulduğunu, kayınpederini de bu hastalıktan kaybettiğini anlattı.

Derneklerine 75 hastanın üye olduğuna dikkat çeken Yurdakul, şöyle konuştu: “Teşhis edilemeyen çok sayıda hasta olduğunu biliyoruz. Her yıl hasta farkındalığını artırmak için çalışıyoruz. Doktorlarla birlikte insanları hastalık riskine atıyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi gaziantep escort