Güncel Haberler

İsveç Başbakanı: Macaristan’la NATO pazarlığı yapmayacağız

Macaristan, İsveç’in 31 üyeli ittifaka katılma yolundaki son engeli temsil ediyor.

REKLAM

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin, NATO’ya katılım başvurusunu onaylamayan tek ülke olan Macaristan ile müzakere yapmayacağını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından İsveç, Finlandiya ile birlikte 2022 yılında ittifaka katılmak istedi. Ancak Türkiye ve Macaristan tarafından üyeliği ertelendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın perşembe günü katılım belgelerini imzalamasıyla Macaristan, İsveç’in 31 üyeli ittifaka katılma yolundaki son engel olmaya devam ediyor.

İsveç ve Macaristan başbakanları önümüzdeki hafta Brüksel’deki Avrupa Konseyi’nde bir araya gelecek ancak Kristersson, İsveç’in NATO konusunda yeni bir söz vermeyeceğini söyledi.

İsveç kanalı TV4’e konuşan Kristersson, “NATO üyeliğine ilişkin masada herhangi bir talep yok” dedi.

Ancak iki ülkenin NATO içinde işbirliği, Macaristan’ın AB’nin bir sonraki başkanlığı, Ukrayna’ya destek ve ortak JAS savaş uçağı programı Gripen’de daha iyi bir sinerji elde edilmesi de dahil olmak üzere tartışacak çok şeyi olduğunu söyledi.

Orban, İsveç’in üyeliğine desteğini yinelese de, İskandinav ülkesinin Macaristan’daki demokrasiye yönelik eleştirilerine öfkeli. Orban, Kristersson’u NATO ile müzakereler için Budapeşte’ye davet etti.

Kristersson, İsveç’in ne zaman NATO’nun 32. üyesi olacağını bilmediğini ancak bunun “çok yakında” olmasını beklediğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking