Güncel Haberler

Netanyahu, Gazzelilerin sığındığı Refah’a saldırı planlarını onayladı

Refah, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında kara operasyonunun yapılmadığı son önemli yer.

REKLAM

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordunun savaştan zarar gören Gazze nüfusunun çoğunun sığındığı Refah’taki operasyon planını onayladı.

Netanyahu’nun ofisi tarafından yapılan açıklamada, ayrıntı veya zaman çizelgesi verilmeden “Refah’taki eylem planlarının onaylandığı” belirtildi.

Açıklamada, ordunun “operasyonel kısmın ve halkın tahliyesine hazır olduğu” belirtildi.

Refah, İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı savaşı sırasında kara saldırılarına maruz kalmayan son büyük nüfus merkeziydi.

Savaş sırasında İsrail’i destekleyen ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in inandırıcı sivil savunma planları olmadan Refah’ı işgal etmesinin “kırmızı çizgi” olacağını söyledi.

Cuma günü Viyana’ya yaptığı ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’un Refah operasyonuna ilişkin herhangi bir plan görmediğini söyledi ancak sivillerin “zarar görmemesini” sağlayacak “açık ve uygulanabilir bir plan” istediğini yineledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ofisi, “yeni bir katliamla ve Gazze’deki Filistin nüfusunun daha fazla yerinden edilmesiyle sonuçlanabilecek bir İsrail askeri saldırısı” şeklindeki saldırı planıyla ilgili derin kaygılarını dile getirdi.

Açıklamada, “Başkanlık, Filistin halkının zaten büyük olan acılarını daha da ağırlaştırabilecek bu askeri saldırıyı önlemek için hem ABD yönetiminin hem de uluslararası toplumun hızlı müdahalesinin aciliyetinin altını çizdi” denildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Refeh’te büyük çaplı bir saldırının haklı gösterilemeyeceği” belirtildi.

Resmi sosyal medya hesabı ortalamasında yayınlanan açıklamada, “Bir milyondan fazla insan oraya sığındı ve gidecek hiçbir yeri yok. Artık ölümlerin sona ermesi ve rehinelerin serbest bırakılması için insani ateşkese ihtiyacımız var.”

ABD’nin yanı sıra Fransa ve İngiltere gibi birçok ülke de İsrail’i Refah’a saldırmaması konusunda uyardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking