Güncel Haberler

Rusya: İsrail’in Gazze’deki eylemleri Orta Doğu’da sürdürülebilir barışı engelliyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Lavrov, Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze Şeridi'ndeki gelişmelere ilişkin Lavrov, insani durumun felaket olduğunu ifade etti.

“İsrail ordusunun Hamas'ı yok etmek için kullandığı yöntemler kabul edilemez.” Lavrov şunları söyledi:

“Gerçekten de siviller öldürülüyor. Bu tür eylemler, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uygun bir Filistin devletinin kurulması yoluyla Orta Doğu'da sürdürülebilir barışı engelliyor.”


“Ukrayna meselesi KGAÖ ülkeleri için tehdittir”

“Batı'nın Ukrayna meselesini kışkırttığını ve Kiev yönetimini Rusya'ya karşı kullandığını” iddia eden Lavrov, bunun KGAÖ ülkeleri için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta ülkesinin Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıkladığını hatırlatan Lavrov, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporojya'dan askerlerini çekmesi ve NATO'ya katılım arzusundan vazgeçmesi halinde Kiev ile müzakerelere başlayabileceklerini hatırlattı. bu teklifin gerçekçi olduğunu söyledi.

Bakan Lavrov, “Rusya Anayasası'nda açık ve kesin olarak belirlenen bu bölgelerin yabancı askeri birliklerden, eğitmenlerden, paralı askerlerden ve silahlardan arındırılması gerekiyor.” dedi.


“NATO Avrasya'nın güvenliğine tehdit oluşturuyor”

NATO'nun Avrasya bölgesine yaklaşımını değerlendiren Lavrov, şunları söyledi: “Avrasya'nın güvenliğine yönelik tehditler genellikle NATO'nun saldırgan yaklaşımından kaynaklanmaktadır. NATO, blok yapılar oluşturarak bölgemizde istikrarın sağlanmasına ilişkin konuları tekeline almaya çalışmaktadır. “Kuzey Kore dahil, Türkiye'nin düşman ve rakip olarak gördüğü ülkelerle mücadele etmek amaçlanıyor.”

Batı'nın Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) gibi birlikleri “yok etmeye” çalıştığını belirten Lavrov, Asya-Pasifik bölgesindeki güvenlik mimarisinin oluşturulduğu ilkelerin korunması gerektiğini vurguladı.

Ermenistan'ın KGAÖ'den ayrılma ihtimaline ilişkin Lavrov, Ermenistan hükümetinden bu konuda bir talep gelmemesi nedeniyle konunun toplantıda ele alınmadığını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber