Güncel Haberler

Rusya’dan dondurulmuş varlıklarının karlarını kullanmak isteyen AB’ye uyarı

Bazı bankaların Ukrayna’ya para transferine karışmaları halinde Rusya tarafından sorumlu tutulabileceklerinden korktukları yönündeki haberler hakkında yorum yapan Peskov, üstü kapalı bir uyarıda bulundu.

REKLAM

Rusya, Batılı bankaların hukuk departmanlarının, AB’nin Rus varlıklarına el koyma planlarını sürdürmesi durumunda ortaya çıkacak “felaket sonuçlarının” farkında olduğunu söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere şunları söyledi: “Brüksel’den, varlıklarımızdan elde edilen gelirlerin kimseye ait olmadığı yönünde açıklamalar duyduk. Durum böyle değil. Varlıkları elinde bulunduranlara aittir, sahiplerine aittir.”

Reuters’in bazı bankaların Ukrayna’ya para transferlerine karışmaları halinde Rusya tarafından sorumlu tutulabileceklerinden korktuklarını belirten haberine yorum yapan Peskov, üstü kapalı bir uyarıda bulundu.

Üst düzey sektör kaynakları, bazı Batılı bankaların, AB’nin dondurulmuş Rus varlıklarından kazanılan milyarlarca avroyu yönlendirme önerisine karşı lobi faaliyeti yürüttüğünü ve bunun maliyetli anlaşmazlıklara yol açabileceğinden korktuklarını söyledi.

Peskov, “Herhangi bir bankanın hukuk departmanı, varlıkların kamulaştırılmasını amaçlayan bu tür eylemlerin hem banka hem de bir bütün olarak ülke ve Avrupa ekonomisi için yıkıcı sonuçlarının farkındadır” dedi ve şunu ekledi: “Eğer bu tür kararlar alınırsa Uygulanırsa bunları yapan ve uygulayanlar açısından çok ciddi sonuçlar doğuracaktır.” kullanılmış.

AB: Temmuz ayına kadar 1 milyar euro tahsis edilebilir

Avrupa Birliği liderleri Perşembe günü, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen karlardan Ukrayna’ya yılda 3 milyar avroya kadar silah sağlamayı öngören bir plan üzerinde çalışmaya devam etme kararı aldı. Dondurulan varlıkların ana sahibi Rusya olmaya devam edecek ancak plan kapsamında bu varlıklardan elde edilen faiz gelirleri Ukrayna için kullanılacak. AB liderleri gelirin birkaç ay içinde kullanılabileceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, temmuz ayında Ukrayna’nın dondurulan Rus varlıklarından 1 milyar euro alabileceğini açıklamıştı.

Brüksel’in planına göre, gelirin yüzde 90’ı Ukrayna’ya yapılan silah bağışlarının bir kısmının geri ödenmesini sağlayan Avrupa Barış Fonu’ndan üye ülkelere aktarılacak, geri kalan yüzde 10’u ise Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşasını finanse edecek.

Moskova’nın 2022’de Ukrayna’yı tam kapsamlı işgal etmesinin ardından, Rusya merkez bankasına ait yaklaşık 210 milyar Euro tutarındaki varlık AB’de donduruldu. Bunlar çoğunlukla Belçika’daki Euroclear takas bankasında tutulmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom