Güncel Haberler

Tavşanlı Höyük’te 3750 yıllık ticaretin izleri: Anadolu’da ilk kez keşfedildi! – Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri

Kütahya'nın Tavşanlı semtinde bulunmaktadır. Tavşanlı Höyük2013 yılında yapılan kazılarda arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bir keşfe sahne oldu. Asur ticaret kolonileri döneminin sonlarına tarihlenen katmanda, kenti yok eden bir saldırının izlerini taşıyan yangın katmanında 3 bin 750 yıllık silindir mühür bulundu. Bu mührün Anadolu ticaret tarihinde önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor.

Bu nadide majolica mühür, üst ve alt çizgilerle sınırlandırılmış olup, iç içe ikili ve üçlü gruplar halinde yerleştirilmiş “V” motifleriyle süslenmiştir. Orta Anadolu'daki Kültepe ve Acemhöyük gibi büyük ticaret merkezlerinden bilinen çini silindir mühürlerin Batı Anadolu'daki en erken örneği olarak kaydedilen bu mühür, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını açıkça ortaya koymaktadır.

Tavşanlı Höyük 45 hektarlık alanıyla bölgenin en büyük Tunç Çağı yerleşimidir. Bu yeni keşif, Ege dünyası ile Anadolu arasında yalnızca ticari ilişkilerin değil, aynı zamanda geniş kapsamlı bir ticaret ağının varlığını da ortaya koyuyor.

Kazılarda bulunan diğer buluntular, bu ticaret merkezinin Mezopotamya ve Orta Anadolu kökenli eserlerle bağlantısını güçlendiriyor. Ancak en şaşırtıcı buluntu, yangın tabakasındaki molozların arasında bulunan dört farklı kişiye ait silahlar ve insan kalıntıları oldu. Bu kalıntılar yerleşime yapılan ani ve vahşi bir saldırının izlerini taşıyor; İnsanların evlerinden kaçamadan saldırıya uğradığını gösteriyor.

Bu tarihi keşif, Tavşanlı Höyük'ün önemini pekiştirdiği gibi, Anadolu'nun tarihi ticaret ağlarının boyutunu ve bu dönemdeki kültürel etkileşimlerin derinliğini de ortaya koyuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş