Güncel Haberler

Ukrayna’da silah satın alımında 40 milyon dolarlık yolsuzluk: 5 kişi hakkında soruşturma açıldı

Ukrayna cumhurbaşkanı, Savunma Bakanlığı’nın da dahil olduğu bir dizi yolsuzluk skandalının ardından “yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu” öne sürerek Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’u geçen yılın Eylül ayında görevden almıştı.

REKLAM

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), aralarında eski bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin de bulunduğu 5 kişinin silah alımında 40 milyon dolarlık yolsuzluk suçu işlediğini açıkladı.

Söz konusu 5 kişi hakkında soruşturma başlatılırken, yurt dışına çıkmaya hazırlananlardan biri tutuklandı.

SBU’dan yapılan açıklamada, anlaşmalar kapsamında bedeli ödenen ve taahhüt edilen havan ve mayınların teslim edilmediği açıklandı.

AP’nin raporuna göre yolsuzluğa karışanlar arasında Ukrayna’dan kaçmaya çalışırken tutuklanan eski bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Savunma Bakanlığı Askeri ve Teknik Politika, Silah ve Askeri Teçhizat Geliştirme Dairesi’nin mevcut başkanı da yer alıyor. Lviv Arsenal adlı savunma sanayi şirketinin iki yöneticisi ve bir şirketin uluslararası temsilcisi.

Açıklamada, şüphelilerin Ekim 2022’de 100 bin havan mermisi için sözleşme imzaladığı, ödemelerin nakit olarak alındığı, fonların bir kısmının yurt dışına aktarıldığı ancak silah verilmediği belirtildi.

Açıklamada, “Anlaşmaların sonuçlarına göre mayın tedarikine Aralık 2022’de başlamayı taahhüt ettiler ancak bugüne kadar Savunma Bakanlığı’na yüzde 97’si ön ödemeli sözleşme için herhangi bir malzeme teslim edilmedi” denildi.

21 milyon dolar ele geçirildi

SBU, operasyon kapsamında 818 milyon Grivnanın (21 milyon dolar) ele geçirildiğini duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Suçlular, fonların bir kısmını yabancı bir şirketin hesabına, diğer kısmını ise bu tür ihtiyaçlar için tasarlanmamış bir hesaba aktardı. Soruşturma sırasında polis çalınan paranın 818 milyon Grivnasını ele geçirmeyi başardı. “Şüphelilerin mal varlıklarına el konulmasıyla 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.”

Savunma Bakanı kovuldu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Savunma Bakanlığı’nın da dahil olduğu bir dizi yolsuzluk skandalının ardından “yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu” öne sürerek geçen yılın Eylül ayında Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’u görevden almıştı.

Rusya’ya karşı savaşta Kiev’e milyarlarca dolar veren ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler, Ukrayna’nın yolsuzlukla daha fazla mücadele etmesi gerektiğini söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking