Güncel Haberler

Varlık yönetimi sektörü 5 milyar 600 milyar lira büyüklüğe ulaştı

Oluşturulma tarihi: 25 Eylül 2024 16:29

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), varlık yönetimi sektörünün yönetimi altındaki varlıkların ağustos ayında 5 milyar 600 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Portföy yönetimi sektörünün yüzde 92'sini temsil eden TKYD, düzenlediği basın toplantısıyla portföy yönetimi sektörü yönetimindeki varlıkların Ağustos 2024 verilerini açıkladı.

Toplantıda verilen bilgiye göre, varlık yönetimi sektörü yatırımcı ilgisi ve artan finansal okuryazarlık sayesinde özellikle son yıllarda hızlı bir büyüme kaydederken, 2020 Ağustos sonu itibarıyla yönetilen varlıkların büyüklüğü 348 milyar oldu. 4 yılda yüzde 1.500 büyüyerek 2024 Ağustos sonunda 5.600 milyara ulaştı.

TKYD Başkanı Yağız Oral, toplantıda, Türkiye'nin istikrarlı büyüme için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli finansman kaynağının sağlanmasında portföy yönetimi sektörünün katkısının sürdüğünü ve artmaya devam edeceğini kaydetti.

class = “medyanet-inline-adv”>

“YATIRIM FONLARINDA YATIRIMCI SAYISI 2024 AĞUSTOS'TA 5,2 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI”

Sektörün yönetilen varlıklarının GSYİH'nın yüzde 16'sına ulaştığını belirten Oral, bu gelişmede Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) fonların temelini 2015 yılında portföy yönetim şirketlerine devrettiğini ve Türkiye'nin elektronik satın alma platformu ve fon satış platformunu (TEFAS) aktardı. ) Takasbank tarafından faaliyete geçirildiğinin önemine değindi.

Ürün çeşitliliğinin artması ve tasarruf sahiplerinin tasarruflarını büyüklüğü ne olursa olsun farklı varlık gruplarındaki fonlara yönlendirmesiyle sektörün büyüklüğünün ciddi oranda arttığını söyleyen Oral, şöyle konuştu:

“2020 Ağustos ayında 3 milyon olan yatırım fonlarının yatırımcı sayısı, 2024 Ağustos ayında 5,2 milyona ulaştı. Bu da yüzde 73'lük bir artışa denk geliyor. Sektörün son yıllardaki etkileyici büyümesiyle geldiği bu noktayı çok önemsiyoruz; Ancak gelişmiş ülke ekonomilerine göre kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu da görüyoruz.”

“KÜRESEL FON YÖNETİMİ SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ 67 MİLYAR EURO”

Yağız Oral, Avrupa Fon ve Varlık Yönetimi Derneği EFAMA'nın raporlarına göre, 2023 yılı sonuna kadar Avrupa varlık yönetimi sektörünün yönettiği varlıklar, 20,6 trilyon euro büyüklüğüyle Avrupa GSYH'sinin %120'sini oluşturacak ve Global'de Ölçekte 67 trilyon avroyu temsil edecek fon yönetimi sektörü, büyüklüğünün küresel GSYİH'nın yaklaşık yüzde 69'una tekabül ettiğini açıkladı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Oral, Ağustos 2024 itibarıyla yatırım fonlarının büyüklüğünün 3,6 trilyon liraya ulaştığını, bireysel emeklilik sistemi (BES) fon tutarının 1 trilyon lira eşiğini aştığını, otomatik katılım sistemi (OKS) fon tutarının ise 1 trilyon liraya ulaşacağını söyledi. 75,6 milyar lira. Yönetim altındaki varlıkların geri kalanının 879 milyara ulaşacağının altını çizdi

Yatırım fonlarında hızlı büyümenin 2024 yılında da devam ettiğini, 2023 sonundan 23 Eylül 2024'e kadar net 1.400 milyar liralık giriş yaşandığını belirten Oral, yatırım fonlarının büyüklüğünün ise 3.900 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

“KURUMSAL YATIRIMCILARIN REEL EKONOMİMİZE KATKILARI ARTARAK DEVAM EDİYOR”

TKYD Başkanı Yağız Oral, birbirinden farklı temalara sahip fonlara olan ilginin artmasının, yatırımcıların uzun vadeli bir bakış açısıyla yatırım yapmaya başladıklarının göstergesi olduğunu söyledi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Kurumsal yatırımcıların gayrimenkul sektörüne yaptığı yatırım miktarının 23 Eylül 2024 itibarıyla yaklaşık 691 milyar liraya ulaştığını belirten Oral, bu tutarın artmasıyla birlikte şirketlerin yatırımcı kurumlar aracılığıyla uzun vadeli kaynaklara kolaylıkla ulaşacağının altını çizdi. Ekonomik büyüme uzun vadede sürdürülebilir bir şekilde artacaktır.

Oral, küresel piyasalarda olduğu gibi Türkiye'de de yatırım yönetiminde sürdürülebilirliğin ve çevresel, sosyal ve yönetişimin (ÇSY) öneminin paralel olarak arttığını vurguladı. Bu konuda kurulan fon büyüklüğünün 23 Eylül itibarıyla 14,5 milyar liraya ulaştığını belirten Oral, şöyle konuştu: “Sektör olarak sürdürülebilirlik ve çevre dostu fonlar konusunu elimizden geldiğince desteklemeye devam edeceğiz, böylece sektöre katkımız olacak. Yeşil dönüşüm katlanarak artacak.” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

“PARA POLİTİKASININ KOLAY OLDUĞU DÖNEMLER, VARLIK SINIFLARINDA ÇEŞİTLENMENİN ÇOK DAHA ÖNEMLİ OLDUĞU DÖNEMLERDİR”

Toplantıda yöneltilen bir soruya yanıt olarak dünya çapındaki merkez bankalarının para politikalarını gevşetmeye başlamasıyla ilgili düşüncelerini değerlendiren Oral, şunları söyledi: “Bu dönemler varlık sınıfı çeşitlendirmesinin çok daha anlamlı olduğu dönemlerdir. Örneğin yatırım yapmanın. Faizlerin düştüğü veya yükseldiği veya petrol, altın ve yabancı borsa fiyatlarının yükselip düştüğü dönemler.” “Seçilen varlık sınıfları farklı olabilir. Portföy yönetim sisteminin varlık sınıflarındaki çeşitlilikle getiriyi yüksek tutacağına inanıyorum.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking