Güncel Haberler

Anket: Dijital göçebeler için Avrupa’nın en iyi ve en kötü şehirleri hangileri?

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Dijital göçebeler, 2023’te sağlık, konaklama ve sosyal yaşam açısından Avrupa’nın en iyi ve en kötü şehirlerini sıraladı. Yabancılar için ilk on destinasyon arasında İspanyol şehirleri yer alıyor.

REKLAM

Avrupa’da başka bir ülkeye veya şehre taşınmayı düşünüyorsanız, şimdi bunun için ideal zaman. Çok sayıda uzaktan çalışma fırsatı mevcut ve düzinelerce ülke dijital göçebeler için hedefli vizeler uygulamaya koydu.

Ancak nereye taşınacağınıza karar vermek kolay değil. Kariyer hedeflerinize ve yaşam tarzınıza uygun bir yer bulmak önemlidir.

Yurt dışında yaşayan ve çalışan insanlara yönelik küresel bir topluluk olan InterNations, farklı bir ülkeye taşınmak isteyenler için önemli bir kaynak olan yıllık Expat Insider anketini yürütmektedir.

Kuruluş, dünya çapında 49 şehirde 12.000’den fazla yabancıya yerleşme kolaylığı, yurtdışında çalışma ve boş zaman etkinlikleri konularında anket yaptı.

Sıralama aynı zamanda dijital hizmetler, bürokrasi, konaklama ve dili inceleyen Expat Essentials endeksini de içeriyor.

Bu bulgulara göre şu anda yabancılar için en iyi ve en kötü Avrupa şehirleri şöyle:

“Malaga dünyanın en iyi şehridir”

Malaga, 2023 yılında gurbetçiler için Avrupa’nın ve dünyanın en iyi şehri seçildi.

Ankete katılanlara göre Malaga, samimiyet açısından dünyada en yüksek puan alan şehirdir ve neredeyse %90’ı, yerel halkın özellikle yabancılara karşı sıcakkanlı olduğunu söylüyor.

Şehir aynı zamanda arkadaş bulma ve yaşam kalitesi açısından da dünya çapında ikinci sırada yer aldı.

Hoş havası ve iklimi ile birinci sırada yer alsa da doğal çevre açısından sekizinci sırada yer almaktadır. Malaga ayrıca seyahat, ulaşım ve sağlık konularında da ilk 10’da yer alırken, yurt dışında çalışma sıralamasında ise 13. sırada yer alıyor.

Öte yandan şehir, yerel işgücü piyasasında 41. sırada yer almasına rağmen iş ve eğlence ile iş-yaşam dengesi alt kategorilerinde öne çıkarak her iki kategoride de birinci sırada yer aldı.

Yabancılar Malaga’daki barınma durumundan da özellikle memnunlar: kalacak yer bulmak kolay ve ucuz.

Genel olarak şehir, bütçesi kısıtlı yabancılar için iyi bir destinasyon olarak seçildi ve Kişisel Finans Endeksi’nde birinci, genel yaşam maliyeti açısından da listenin başında yer aldı.

“İspanya şehirleri en iyi destinasyonlardır”

Dünya sıralamasında ikinci ve üçüncü sırayı iki İspanyol daha aldı: Alicante ve Valencia. Madrid 6. sırada yer aldı.

Malaga gibi bu şehirler de yerleşim kolaylığı ve yaşam kalitesi açısından aldıkları yüksek puanlar, misafirperver kültürleri ve ekonomiklikleri sayesinde başarıya ulaştı.

Alicante, büyük ölçüde yurt dışı çalışma endeksinde son 10’da yer alması nedeniyle zirvedeki yerini az farkla kaçırdı. Yabancılar, yerel iş kültürünün yaratıcılığı, bağımsız çalışmayı veya esnekliği teşvik etmediğini bildiriyor.

Kişisel kariyer fırsatlarına ilişkin derecelendirmeler de daha iyi değil ve 40. sırada yer alıyor.

Alicante, yerleşim kolaylığı endeksiyle öne çıkıyor ve kültür alt kategorisinde üst sıralarda yer alıyor.

REKLAM

Gurbetçiler burada kendilerini evlerinde hissettiklerini ve sosyal yaşamlarından oldukça memnun olduklarını söylüyor. Yaşam tarzları da maliyetlerle sınırlı görünmüyor: Alicante kişisel finans endeksinde 3. sırada yer alıyor.

Gurbetçilerin çoğunluğu (%78) genel yaşam pahalılığından memnunken, bu oran dünya genelinde yalnızca %44’tür. Şehir aynı zamanda uygun fiyatlı konut açısından da dünyada ilk sırada yer alıyor.

“Valencia sağlık açısından gurbetçiler için en iyi şehir”

Dünyada üçüncü sırada yer alan Valensiya’da eğlence seçenekleri önemli bir yer tutuyor ve şehir, rekreasyonel spor olanakları açısından ilk sırada yer alıyor.

Sağlık hizmetlerinin hem karşılanabilirliği hem de bulunabilirliği dünyanın en iyileri arasındadır. Dışarı çıkmak da sorun değil: yürüyerek veya bisikletle dolaşmak kolaydır ve toplu taşıma da uygundur.

Ancak Valensiya’da çalışmak o kadar da iyi değil. Gurbetçilerin kariyer beklentileri (47. sırada) sıralamada yer alan İspanyol şehirleri arasında en kötü olanıdır.

REKLAM

Gurbetçiler iş bulabilse de, yine 47. sırada yer alan iş güvencesinin olmaması endişe verici.

Ancak çoğu gurbetçi Valensiya’da hoş karşılanıyor ve sakinlerini dost canlısı buluyor. On kişiden sekizi sosyal hayatından memnunken, dünya genelinde bu oran yalnızca %56.

Gurbetçiler Madrid’i kültürü nedeniyle seviyor

Altıncı sırada yer alan Madrid, yüksek hızlı internet erişimi ve çevrimiçi hizmetlere sınırsız erişimi sayesinde Dijital Yaşam Endeksi’nde yüksek puanlar alıyor.

Ancak ankete katılan yabancıların yarısından fazlası, Madrid’de yerel dili konuşmadan yaşamanın zor olduğunu ve daha iyi iş güvenliği ve yerel ekonomi istediklerini söylüyor.

İyi tarafından bakıldığında, kişisel finans çok az soruna neden oluyor ve şehir yaşam kalitesi açısından dünya çapında üçüncü sırada yer alıyor.

REKLAM

Hem toplu taşıma hem de sağlık hizmetleri uygun görülüyor ve hatta şehir eğlence, kültür ve gece hayatı seçenekleriyle listelerin başında yer alıyor.

Gurbetçiler Milano’da konut ve iş güvenliğiyle mücadele ediyor

Tablonun diğer ucunda, gurbetçilerin sıralamasında Milan son sırada yer alıyor. İtalyan şehri özellikle bürokrasi, yerel banka hesabı açma ve vize alma konularında oldukça düşük puanlar aldı.

Milano’daki beş gurbetçiden üçü, yerel dili bilmeden ev bulmanın veya orada yaşamanın zor olduğunu söylüyor.

Şehir, yabancı iş endeksinde bile son beşte yer alarak daha iyi bir performans sergilemiyor. Milan iş güvenliği ve adil ücretler açısından son sırada yer alıyor.

Gurbetçiler boş zaman seçeneklerini, özellikle de seyahat fırsatını takdir etseler de kendilerini güvende hissetmiyorlar ve kentsel ortamdan memnun değiller. Dünya genelinde %17 olan hava kalitesinden memnun olmayanların oranı %56 gibi endişe verici bir seviyede.

REKLAM

Roma, yabancılara hoş bir iklim sunuyor ancak ulaşım zayıf

Sondan ikinci sırada yer alan başkent de iyi durumda değil. Yabancı çalışma endeksinde son sırada yer alıyor.

Gurbetçiler yaptıkları iş için adil ücret almadıklarını düşünüyor ve işlerinden memnun değiller. Ayrıca maddi durumlarından da memnun değiller.

Her on yabancıdan dokuzu Roma’nın iklimi ve hava durumunu beğense de kentsel çevre beklentileri karşılayamıyor.

Katılımcıların %74’ü şehrin canlı kültüründen ve gece hayatından keyif aldıklarını söylerken, şehrin ulaşım sistemi sondan ikinci sırada yer alıyor.

Hamburg’da “sosyal hayat yok”

Hamburg, Expat Şehir Sıralaması 2023’te 49 şehir arasında 46. sırada yer alıyor. Gurbetçilerin kendilerini en mutsuz hissettikleri ikinci sırada yer alıyor.

REKLAM

Yüzde 40’tan fazlası sosyal yaşamlarından memnun değil ve yüzde 35’i kişisel destek ağından yoksun. Neredeyse beş kişiden üçü yerel arkadaşlar edinmenin zor olduğunu söylüyor.

Hamburg’da iş kurmak da kolay değil. Şehir, konaklama bulma ve yerel dili konuşmadan geçinme kolaylığı açısından son onda yer alıyor.

Yağmurlu, soğuk hava ve sınırlı seyahat imkanları da gurbetçilerin mutsuzluğunu artırıyor.

Ancak kentteki anket katılımcıları çalışma hayatlarından daha memnunlar. Hamburg iş güvenliği sıralamasında ilk 10’da yer alan tek şehir; ankete katılanların %67’si yerel iş piyasasından etkilendiklerini söylerken bu oran dünya çapındaki %47’ye karşılık geliyor.

Yabancılar için en kötü Avrupa şehirleri hangileri?

Avrupa şehirleri sıralamada son 10’da yer alıyor. Milano, Roma ve Hamburg’u Berlin, Dublin, Londra ve Paris takip ediyor.

REKLAM

Berlin, gurbetçilerin tatmin edici bir sosyal hayat bulmasının en zor olduğu yerlerden biri; sakinleri ikinci en az dost canlısı nüfus olarak sıralanıyor.

Ancak dünya genelinde %68’e kıyasla %90’ı Berlin’in kültürel ortamını beğeniyor ve küresel olarak %67’ye kıyasla %85’i başkentin kentsel ortamını takdir ediyor.

Dublin, gurbetçilere harika kariyer fırsatları sunuyor, ancak bu, yüksek yaşam maliyeti ve sağlık hizmetlerinin rahatsızlığı ve erişilemezliği nedeniyle sekteye uğruyor.

Londra’daki gurbetçilerin yaklaşık dörtte üçü genel yaşam maliyetiyle boğuşuyor; dünya genelinde ise bu oran yalnızca %35’tir ve neredeyse yarısı, harcanabilir hane gelirlerinin Birleşik Krallık’ın başkentinde rahat bir yaşam sürmek için yeterli olmadığını söylüyor.

Yabancılar, Paris’in gelişen kültürel ortamını takdir ediyor, ancak bunu düşmanca buluyor ve dili bilmeden geçimini sağlamanın zor ve pahalı olduğunu düşünüyor.

REKLAM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu