Güncel Haberler

Uzman isim uyardı: Kütletme tedavisi inmeye yol açabilir

genişletmek

KAYNAKİHA

Son dönemde birçok yerde uygulanan boyun kırıklarının tedavisinin felce yol açabileceğini vurgulayan Türk Girişimsel Radyoloji Derneği (TGRD) Genel Sekreteri ve 19. Türk Girişimsel Radyoloji Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Koray Akkan, şunları söyledi: “Yüksekten suya atlayan kişilerin boyunlarına aldıkları darbeler nedeniyle damar iç dokularında yırtıklar olduğunu görüyoruz. Bu tür hareketler oldukça tehlikelidir. “Profesyonel fizyoterapistler bazen boyun manevraları da yapıyorlar, bu işin bu kişiler tarafından yapılması çok önemli” dedi.

Profesör. Dr. M. Koray Akkan, şunları söyledi: “En sık görülen duruma hemorajik inme dediğimiz beyin kanaması eşlik ediyor. Hastalar bilinç kaybı yaşarlar ve bilinç kaybıyla birlikte acil servise başvururlar. İkincisi ise beyin kanamasının tam tersidir ve pıhtının tıkanması nedeniyle oluşur. “Bu bir felç durumudur, hem beyin kanaması hem de beyin damarlarının tıkanması felce neden olabilir” dedi.

“İnmeye neden olan dış faktörler de olabilir.”

Felç hastalığının ileri yaşlarda daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. M. Koray Akkan, “60 yaş üstü kişilerde daha sık görülüyor. Buna sebep olan bazı faktörler var; Ailesel damar hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, yüksek kolesterol ve tansiyon gibi durumlar bu tür sorunlara neden olabiliyor. Çok çabuk tedavi etmemiz gerekenler beyin damarlarının tıkanmasından kaynaklanan felç vakalarıdır. İnmeye neden olan dış faktörler de olabilir. Bazen travma sonrasında boyundan beyne kadar uzanan damarlarda oluşan damarların iç duvarındaki yırtıklar, o bölgede ani bir pıhtı oluşumuyla birlikte beyin damarlarına ilerleyebilir. “Aslında literatürde boynunu sert ve hızlı bir şekilde büken kişilerin boyun damarlarında bu tür etkileri gördüğümüz vakalar var” dedi.

“Bu tür eylemler oldukça tehlikelidir”

Son dönemde pek çok yerde uygulanan boyun çatlaklarına yönelik tedavilerin bile buna neden olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. M. Koray Akkan, “Bu bazen boyundaki damarların yırtılmasına da yol açabiliyor. Yüksekten suya atlayıp boynunu vuran kişilerde boynun ani hareketlerini ve bazen damar iç dokusunda kırılmalar gözlemliyoruz. Bu tür hareketler oldukça tehlikelidir. “Profesyonel fizyoterapistler bazen boyun manevraları da yapıyorlar, bu işin bu kişiler tarafından yapılması çok önemli.”

“Doğru müdahale için kritik süre ön beyin dolaşımında 6 saat, arka beyin dolaşımında ise 8 saattir.”

Profesör. Dr. M. Koray Akkan felç nasıl tedavi edilir sorusuna şu cevabı verdi:
“Hastaya doğru müdahale için kritik sürenin ön beyin dolaşımında yaklaşık 6 saat, arka beyin dolaşımında ise 8 saat olduğunu biliyoruz. Bu biraz değişti, farklı teknolojik yöntemlerle süreleri biraz uzatmayı başardık. Beyin dolaşımının ne kadarının gerçekte öldüğünü ve tekrar kan gönderilirse ne kadarının eski durumuna getirilebileceğini karşılaştıralım. Bunu MR ya da tomografi ile yapabiliyoruz. Bunları karşılaştırdıktan sonra beyin dokusunda kurtarabileceğimiz bir alan varsa mutlaka tedavi ediyoruz. Ne kadar erken o kadar iyi. Bu konuda Sağlık Bakanlığının hastanelerde bir görev sistemi bulunmaktadır. “112, çalışanlarını hangi hastaneye götüreceğini biliyor” dedi.

“Yüz ve ağız yana doğru hareket ettikçe yüz oluklarında mutlaka kaymalar olacak ve konuşma bozulacaktır.”

İnmenin cerrahi tedavisinin olmadığını belirten Prof. Dr. M. Koray Akkan, “Kanamalı hastalarda cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Tıkalı damarın uzun süreli kaybından sonra bir noktada yetersiz beslenme meydana gelirse, sınırlı da olsa kafa derisinden beyne cerrahi bypass tedavileri mevcuttur. Gerçek acil durumlarda hastayı felçten kurtaracak tek tedavi, girişimsel radyolojik yöntemle pıhtıyı çıkarmaktır. İnmenin çok klasik bazı belirtileri vardır; Bunu herkes bilmeli. Yüzün oyuklarında mutlaka kaymalar olacaktır, ağız bir tarafa doğru kaydığı için konuşma etkilenebilir, vücudun bir tarafındaki kol çalışamaz hale gelebilir. “Bu durumlarda hastanın felç şüphesi varsa derhal acil servise götürülmesi gerekir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi