AB ülkeleri Hamas’ı ‘hastaneleri ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı’ gerekçesiyle kınadı
AB ülkelerinin dışişleri bakanları ortak bildiride şunları söyledi: “AB, Hamas’ın hastaneleri ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanmasını kınıyor.”
Avrupa Birliği, İsrail’e karşı savaşta hastaneleri ve sivilleri “canlı kalkan” olarak kullanan Hamas’ı kınadı.
Birliğe üye 27 ülkenin dışişleri bakanları toplantısında ateşkes yönünde herhangi bir çağrı yapılmadı.
Ortak açıklamanın temel ilkesi şu şekilde belirtildi: “AB, Hamas’ın hastaneleri ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanmasını kınıyor.”
Avrupa Birliği’nin (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı açıklamada bloğun aynı zamanda İsrail’e “insan kayıplarını önleme hedeflerinde azami itidal” çağrısında bulunduğunu söyledi.
“Rehineler koşulsuz serbest bırakılmalı”
Açıklamada, “Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin rehinelere erişmesine izin verilmesi şarttır” ifadesi tekrarlanarak Hamas’a tüm rehineleri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakması çağrısında bulunuldu. Söylendi.
Gazze’deki çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, ülkeler, “insani yardımların halka ulaşabilmesi için sınır geçişlerindeki kapasitenin artırılması ve özel bir deniz yolu da dahil olmak üzere insani yardım koridorları oluşturulması” çağrılarına katıldıkları vurgulandı. Güvenli bir şekilde Gazze’ye gidiyoruz.”
28 Ekim’de AB liderleri, İsrail ile Hamas arasında Gazze’deki çatışmaların durdurulması için insani ateşkes çağrısında bulunan Genel Kurul kararı üzerinde yapılan oylamada ikiye bölündü.
Şifa hastanesine saldırı
İsrail, Hamas’ın hastanelerde sivilleri kalkan olarak kullandığını ve bunun en iyi örneğinin Gazze’deki Şifa hastanesi olduğunu iddia ediyor.
Tel Aviv, militanların sağlık kompleksinin içinde ve altında bir komuta merkezi bulunduğunu söylüyor ancak bunu destekleyecek hiçbir fotoğraf veya video sunmuyor.
Ateşkes çağrısı yok
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “ateşkes çağrısını” anladığını ancak isteyenlerin bazı soruları yanıtlaması gerektiğini söyledi. Baerbock, “Örneğin, bir ateşkes çağrısı bu korkunç durumda İsrail’in güvenliğini nasıl garanti edebilir? Müzakerelerin olası görünmediği bir durumda 200 rehineye ne olacak ve kim müzakere edecek?” dedi. diye sordu.
Letonya Dışişleri Bakanı Krisjanis Karins de şunları söyledi: “Maalesef Hamas sivil altyapıyı ve sivilleri İsrail Savunma Kuvvetleri’ne karşı kalkan olarak kullanıyor. Dolayısıyla durum kesinlikle siyah beyaz değil.” dedi.
Hamas’tan Borrell’e: İnsanlık dışı yorumlarınızı geri çekin
Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas, Borrell’i gerçekleri çarpıtmakla suçladı.
Borrell’in yorumlarını İsrail’in “çocuklara ve savunmasız sivillere karşı işlediği yeni suçları” örtbas etmek olarak tanımlayan Hamas, dış politika şefini “çirkin ve insanlık dışı yorumlarını” geri çekmeye çağırdı.
Borrell Orta Doğu’da turneye çıkıyor
Bu arada Josep Borrell, İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze ile ilgili Ortadoğu ülkelerini ziyaret edecek.
Borrell’in bu hafta İsrail, Filistin, Bahreyn, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün’ü ziyaret edeceği bildirildi.
Bölge ülkeleriyle Gazze’ye insani erişim ve siyasi konularda istişarelerde bulunacağını belirten Borrell, “İki devletli çözüme uzanan bir siyasi ufka ihtiyacımız var. Bu da ancak diyalogla başarılabilir” dedi. dedi.