Güncel Haberler

Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Boğaz; Burası bir bağlantı alanı olduğundan, hava yoluyla veya gıdayla doğrudan temas yoluyla gelen virüs ve bakteriler ilk önce lenf dokuları tarafından yakalanır ve belirtiler burada ortaya çıkar. Buna ek olarak burun tıkanıklığı belirtileri, Mide asidi nedeniyle boğazda yanma, Mide reflüsüne bağlı olarak boğazın tahriş olması, Ağrı, öksürük, karıncalanma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Kış aylarında hava kirliliğinin artması nedeniyle solunan kirli hava da tıpkı sigara gibi boğazı tahriş edebilir ve boğaz ağrısı şikayetlerini artırabilir.

Boğaz ağrısı rahatsızlığını değerlendirirken eşlik eden semptomları da kontrol ederiz; örneğin ateş, halsizlik, öksürük, yorgunluk, terleme, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve balgam boğaz ağrısıyla birlikte değerlendirilmelidir. . boğaz. .

Boğaz ağrısının en önemli nedenleri viral ve bakteriyeldir, en yaygın olanları viraldir, virüsler arasında en yaygın olanları influenza, rinovirüs, adenovirüs, parainfluenza, herpes, koronavirüs, Epstain bar virüsü ve coxsackie’dir. bakteri ve streptokoklara sıklıkla rastlanmaktadır. bu bir faktör.

Boğaz ağrısının başlangıç ​​formu, eşlik eden semptomlar, hastanın genel durumu ve muayenesine göre viral-bakteriyel ayrımı yapılabilir.Empirik tedaviye hemen başlanabilir.İnsanlarda ve çocuklarda kan testleri ve çeşitli tetkiklerle kesin tanı konulabilir. hiçbir ayrım yapılamaz. Pek çok kişi hastalığın semptomlarının ortaya çıktığı anda ilerleyeceğinden ve kötüleşeceğinden korkar ve bunu önlemek için birçok geleneksel ve tamamlayıcı uygulamaya başvurur. Hastalıklar genellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve gözlerde sulanma yani rinit ile başlar, daha sonra boğaz ağrısı ve yutma güçlüğünün eklenmesiyle farenjit, ardından ses kısıklığının eklenmesiyle larenjit, son olarak da kuru öksürük ile bronşit ortaya çıkar. veya balgamlı öksürük.

Sonuç olarak hava yolu burundan başlayıp akciğerlere kadar devam ettiği için hava yolunu etkileyen herhangi bir noktada semptomlar ortaya çıkabilir.

Profesör Doktor. Yavuz Selim Yıldırım boğaz ağrısının nasıl tedavi edileceğini anlattı;

Çoğunlukla viral hastalıklar görüldüğü için öncelikle viral boğaz ağrısının tedavisinden bahsedeceğim. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak, virüslerden etkilenen boğaz florasına zarar verebileceği gibi, antibiyotik verilmesi de sağlıklı hücrelerin zarar görmesine ve hastalığın uzamasına neden olabilir. Yani gereksiz yere antibiyotik kullanmak boğazınızın iyileşmek yerine daha da kötüleşmesine neden olabilir. ve başka hastalıkların başlamasına neden olur, bu yüzden gereklidir.Sizi gören doktor antibiyotik yazmadığı sürece antibiyotik istemekte ısrar etmemelisiniz.
Antibiyotikler yalnızca bakterilerin neden olduğu boğaz enfeksiyonlarında işe yarar ve iyileşmeyi hızlandırır.

Viral nedenlere bağlı boğaz enfeksiyonlarında boğazın arka duvarı benekli, şiş ve kırmızı görünür. Bu döküntüler yemek yerken, içerken ve konuşurken boğaz kuruluğu, karıncalanma ve ağrıya neden olarak sorunlara neden olur. boğaz duvarı viral nedenlerden dolayı tahriş olmuşsa boğazın kurumasını önlemek için bol sıvı içmeye dikkat etmeli ve gün içerisinde dikkatli olmalı, adet döneminde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Hafif ılık çay ve ıhlamur da boğazı rahatlatır.Özellikle boğazın arka duvarı tahriş olan kişilerde o bölgeye yapışma özelliği olan ballı pastiller, ballı boğaz spreyi, yiyecekler ve bal bazlı içecekler kırmızı boğazı kapatacaktır. . – Bu bölgeyi koruyarak ve su kaybını önleyerek boğaz ağrısında önemli ölçüde rahatlama sağlar. Boğaza yapışma özelliği olan tahin pekmezi, zeytinyağı gibi yağlı ve yapışkan besinler boğazı nemli tutarak iyileşmeyi hızlandırır.

Boğaz mukozasının virüsler nedeniyle tahriş olduğu durumlarda özellikle sirke, limon, baharatlı, baharatlı, zencefil gibi boğaza zarar veren yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi önemlidir! Limon asidik olduğundan boğazın iç yüzeyini biraz daha tahriş eder ve iyileşmeyi uzatır. Aynı şekilde sirke, tuz, kırmızı biber ve baharatlar da boğaz zarının tahrişini artırabilir, iyileşmeyi geciktirebilir ve hastanın semptomlarını kötüleştirebilir. Mikrobiyal enfeksiyonlarda yani bakterilerin neden olduğu boğaz enfeksiyonlarında sirke, bitkisel tuzlu sular ve boğaz spreyleri boğazdaki bakterilerin öldürülmesini hızlandırarak iyileşmeye katkıda bulunur.

Sonuç olarak Prof. Dr. ateş düşürücü ağrı kesici olarak kullanılır.Burun tıkanıklığı yaşayanlar için burun açıklığının sağlanması, burnunuzdan nefes almanızı sağlar, boğazın kurumasını önler ve iyileşmeyi hızlandırır.Yine boğazı tahriş eden asitler tedavi edilerek boğaz ağrıları tedavi edilebilir. reflü, nargile ve sigara gibi tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır. Bal veya propolisli boğaz spreyi veya pastil kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom