Güncel Haberler

Haiti: Çeteler başkentteki lüks bölgelere saldırdı; onlarca ölü var

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Haiti’de çete şiddeti yayılıyor. Silahlı kişilerin başkent Port-au-Price’deki lüks mahallelere saldırması sonucu düzinelerce insan öldü. Gece sokağa çıkma yasağı 20 Mart’a kadar uzatıldı.

REKLAM

Haiti’nin başkenti Port-au-Price’ta silahlı çetelerin iki zengin mahalleye düzenlediği saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti.

Silahlı kişiler şafaktan önce Laboule ve Thomassin’deki evleri yağmalayıp sakinleri kaçmaya zorlarken, bazıları polisi aramak için radyo istasyonlarını aradı.

Port-au-Price Şubat ayının sonlarından bu yana çete şiddetinden rahatsız oluyor.

AP haber ajansından bir fotoğrafçı, Laboule ve Thomassin’in hemen altındaki Petionville sokaklarında şiddetten büyük ölçüde etkilenmemiş en az 12 cesedi belgeledi.

Haitili bir adam diğerleriyle birlikte kurbanların etrafında toplanarak, “İstismar! Bu tacizdir! Haiti halkı! Uyanın!” tepkisini dile getirdi.

Bir ambulans, tamamı erkek olan cesetleri morga taşıdı.

Belediye başkanının ofisinde çalışan Douce Titi şunları söyledi: “Bu sabah uyandık ve Petionville mahallemizde sokakta cesetler bulduk. Bizimki öyle bir topluluk değil. Çocuklar başlamadan bu cesetleri kaldırmak için çalışmaya başlayacağız. çalışma.” Okula gidiyorum ve satıcılar gelmeye başlıyor.” dedi.

Son saldırılar, Başbakan Ariel Henry’nin geçici başkanlık konseyi oluşturulduktan sonra istifa edeceğini açıklamasına rağmen çete şiddetinin devam edeceği yönündeki endişeleri artırdı.

Çeteler, Henry’nin halk tarafından seçilmediğini iddia ederek ve onu yoksulluğu daha da kötüleştirmekle suçlayarak uzun süredir karşı çıkıyor.

Çeteleri eleştirenler, onları kendileri veya kimliği belirsiz Haitili politikacılar adına iktidarı ele geçirmeye çalışmakla suçluyor.

Pazartesi günü Haiti’nin enerji şirketi, başkentteki ve başka yerlerdeki dört trafo merkezinin “tahrip edildiğini ve tamamen işlevsiz hale getirildiğini” duyurdu.

Bu, Port-au-Prince’in büyük bölümünün elektriksiz kalacağı anlamına geliyor.

Şirket, suçluların önemli belgelere, kablolara, invertörlere, pillere ve diğer eşyalara el koyduğunu söyledi.

Geçiş konseyi kurmak mümkün değil

Çete şiddeti azalmadan devam ederken Karayip liderleri bir geçiş konseyi kurulmasına yardım ediyor. Yönetim kurulunun başlangıçta yedi oy hakkına sahip üyeye sahip olması bekleniyor. Ancak Haiti’deki bir siyasi parti kendilerine sunulan üyeliği reddetti.

Bu arada, BM destekli Kenya polis gücünün Haiti’deki çetelerle savaşmak üzere konuşlandırılması ertelendi ve Doğu Afrika ülkesi, bir geçiş konseyi oluşturulana kadar bekleyeceğini açıkladı.

Haiti hükümeti, aralıksız şiddeti önlemek için Pazar günü gece sokağa çıkma yasağını 20 Mart’a kadar uzattığını duyurdu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom