Güncel Haberler

İlk 6 aylık çocuklarda dışkıda kanamaya dikkat edilmeli

Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Çocuk Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Murat Çakır, çocuklarda yaşamın ilk yılında dışkıda kanama olduğunu söyledi. Profesör. Dr. Çakır, şunları söyledi: “Son zamanlarda özellikle emzirilen bebeklerde özellikle ilk 6 ayda sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan biri de dışkıda noktasal kanamadır. Bu olaya bazen sümüksü (mukuslu) bir dışkılama eşlik eder. “Bu sorunlarda aileler genellikle sosyal medya ya da internet üzerinden yapılan aramalar sonucunda gereksiz diyetlere başlıyor” dedi.

“Son yıllarda çocuklarda besin alerjileri arttı”

Tanı sürecine ilişkin konuşan Prof. Dr. Çakır, şunları söyledi: “Öncelikle ‘besin kaynaklı alerjik proktokolit’ (BİAP) dediğimiz klinik durumun iyice araştırılması, aileyle tartışılması ve tedavisinin planlanması gerekiyor. BİAP, özellikle 1 yaşına kadar anne sütüyle beslenen bebeklerde anne sütünde bulunan proteinlere karşı alerjik reaksiyonların geliştiği klinik bir durumdur. Alerji testleri genellikle negatiftir (IgE değil). Son yıllardaki artışın beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ile hayvancılık ve tarımdaki endüstriyel gelişmelerden kaynaklandığı düşünülse de bu tam olarak bilinmiyor” dedi.

“Aşırı kanaması olan hastalar dikkatle izlenmelidir.”

Dışkıda nokta şeklinde veya biraz daha büyük kanaması olan hastaların çok dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çakır, şunları söyledi: “İki nokta önemli. Öncelikle BİAP tanısı hemen konulmalı ve gereksiz diyet kısıtlamalarından kaçınılmalıdır. Bu hastaların çoğunda altta yatan neden anal bölgedeki çatlaklardır. Bu dikkatli bir fizik muayene ile ayırt edilebilir. “Bir diğer önemli nokta da bu hastalara gereksiz yere parazit (Giardia vb.) tanısı konularak antibiyotik tedavisi almalarıdır” dedi.

“2-3 hafta süt ve yumurta tercih edilebilir”

Olası tedavi yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Çakır, şu bilgileri paylaştı:

“Bu hastalar için en uygun tedavi, uygun merkezlerde hastanın öyküsünün ayrıntılı olarak dinlenmesi ve ayrıntılı fizik muayene yapılması ve BİAP düşünülüyorsa 2-3 hafta süreyle diyetten (süt ve yumurta) çıkarılmasıdır. Genel olarak döküntünün varlığı veya ailede alerjik hastalık öyküsü tanıyı destekleyen bulgulardır. Yanıt alınamıyorsa BİAP’tan kaçınılmalı ve alternatif tanılara başvurulmalıdır. Cevap alınamayan durumlarda ileri eleme ancak uzman gözetiminde yapılmalıdır. “Sadece sümüksü dışkı, yalnızca huzursuzluk, yalnızca dışkı renginde değişiklik veya dışkıda kan dışında ishal gibi belirtiler mevcutsa gereksiz diyet eliminasyonlarından kaçınılmalıdır. Yine de BİAP düşünülüyorsa ‘diyetten çıkarma’ kararı verilmelidir. Bu alanda uzman doktorlar tarafından alınıyor.”

“Anneler için futbol desteği önemli”

Beslenme değişiklikleri yapılabileceğini belirten Prof. semptomlar geri döner. Semptomlar tekrarlanırsa ancak o zaman tanıdan %100 emin olabiliriz. Teşhis konulduktan sonra 9. veya 12. ayda bir denemeyle diyetten orta düzeyde eliminasyona başlanabilir. Bu hastalarda ek beslenme dönemi akranlarıyla aynı dönemde uygulanmalı ve aşı takvimi normal sağlıklı çocuktaki gibi uygulanmalıdır. Anneler bu dönemde diyet yaptıkları için kalsiyum takviyesi almaları önemlidir. Anne sütünün bulunmadığı ya da bulunamadığı dönemlerde bu bebeklere özel hazırlanmış mamalar kullanılmalıdır. Diyetle eliminasyona yanıt vermeyen vakaların ileri tetkikler (laboratuvar testleri ve endoskopik girişimler) için bu alanda uzmanlaşmış merkezlere başvurması gerekmektedir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking