Güncel Haberler

İngiltere’de ‘enfekte kan’ skandalı: Binlerce kişiye HIV ve hepatit virüslü kan verdiler! Rishi Sunak: ‘Utanç günü’

İngiltere'de 1970-1991 yılları arasında 30.000 kişinin sağlık hizmeti alırken HIV ve hepatit virüsü taşıyan enfekte kan alması sonucu öldüğü veya hastalandığıyla ilgili soruşturma sonuçlandı. Dün açıklanan soruşturmanın bulguları, İngiliz yetkililerin on binlerce hastanın kirli kan yoluyla ölümcül enfeksiyonlara yakalanmasına izin verme konusunda ihmalkar davrandığını ve bu felaketle ilgili gerçeklerin onlarca yıldır gizli kaldığını ortaya çıkardı.

TARİHİN EN BÜYÜK SKANDALI!

Yaklaşık 3.000 kişinin ölümüne ve ömür boyu birçok hastalığa neden olan kirli kan skandalı, İngiltere sağlık sistemi tarihindeki en büyük ve en ölümcül skandal olarak kayıtlara geçti.

5 binden fazla tanığın dinlenmesi ve 100 binin üzerinde belgenin incelenmesiyle hazırlanan rapora göre, skandal uygulamalar kapsamında 380'i çocuk olmak üzere 1.250 kanama bozukluğu olan hastaya HIV virüsü taşıyan kan örnekleri verildi. Bu hastaların dörtte üçü öldü. Enfekte kan ürünleri verilen yaklaşık 5 bin hastanın kronik hepatit C hastalığına yakalandığı, doğum, ameliyat ve kazalar nedeniyle hastanede kalış sırasında kan nakli sırasında hepatit C virüsüne yakalanan kişi sayısının 26 bin 800 kişiye eşit olduğu açıklandı. .

BELGELERİ YOK ETTİLER

Kamu soruşturmasının nihai raporunu hazırlayan eski yargıç Brian Langstaff, İngiliz hükümetlerini ve sağlık sistemi yetkililerini imajlarını korumak ve harcamalardan kaçınmak için bir dizi yanlış yapmakla suçladı. Langstaff, hükümet yetkililerinin skandalı gizlemek için bazı belgeleri yok ettiği örneklerin de olduğuna dikkat çekti.

Britanya'nın sağlık sistemindeki kirli kan skandalı, Britanya'nın Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılan yeni bir tedavi yöntemini benimsemesiyle 1970'lerde başladı. Mahkumlar ve uyuşturucu kullanıcıları gibi yüksek riskli bağışçılardan kan alınması, sisteme enfekte kan örneklerinin girmesine neden oldu. Kan ürünlerinin üretimi sırasında binlerce donörden alınan kan plazmasının karıştırılması gibi uygulamalar, virüsü taşıyan tek bir donörün bile büyük miktarda ürünün enfekte olmasına neden olduğu bir durum yaratmıştır.

BİR ÜCRET ÖDENECEK

İngiliz hükümeti, durumun ciddiyetine bağlı olarak 1970 ile 1991 yılları arasında “enfekte kan” bağışlayarak HIV ve hepatite maruz kalan hastalara ve onların yakınlarına 2,6 milyon £'a kadar tazminat ödeyecek. Plana göre, ilk nihai ödemeler yıl sonunda başlayacak ve yararlanıcılara bu yaz 210.000 £ depozito ödenecek.

BAŞBAKAN: 'UTANÇ GÜNÜ'

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak mağdurlardan özür diledi ve soruşturma raporunun yayınlandığı günün İngiliz devleti için utanç verici bir gün olduğunu söyledi.

Pazartesi günü Avam Kamarasında yaptığı konuşmada tarihi yanlışı düzelteceğine söz veren Sunak, şunları söyledi: “Gerçekten üzgünüm. Bugünkü rapor, eyaletimizin yaşamının merkezinde onlarca yıldır devam eden ahlaki yıkımın altını çiziyor. “NHS'den kamu hizmetine ve yeni hükümetlerin bakanlarına kadar her düzeyde güvendiğimiz kişi ve kurumlar, en korkunç ve yıkıcı şekilde başarısız oldu” dedi.

Kaynak: İHABu içerik Recep Demircan tarafından yayınlanmıştır.

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Soruşturmada 1 komiser tutuklandıSoruşturmada 1 komiser tutuklandı
Yeni doğmuş bebeğini çöpe attı!  İnternetten videolar izledi ve tüyler ürpertici açıklamalarda bulundu: Çocuğun babası...Yeni doğmuş bebeğini çöpe attı! İnternetten videolar izledi ve tüyler ürpertici açıklamalarda bulundu: Çocuğun babası…
    Senegalli işçiler çay hasadında!  Günlük kazanç şaşırtıcıydı Senegalli işçiler çay hasadında! Günlük kazanç şaşırtıcıydı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking