Güncel Haberler

İsrail zırhlı aracı bir Filistinliye ait otomobili sürüklerken devrildi

İsrail zırhlısı bir Filistinliye ait arabayı sürüklerken devrildi.

Olay, işgal altındaki Batı Şeria’da yasadışı Yahudi yerleşim birimlerinin ve Filistin kasabalarının yoğunlaştığı kuzeydeki Zatara kontrol noktasında meydana geldi.

İsrail askerleri, önlerinde duran Filistinli sivil araca zırhlı araçla çarpıp sürüklemeye başladı. İsrail askeri aracının sürüklediği otomobil yol kenarındaki toprak alanda takla atarken, aynı anda zırhlı araç da devrildi.


İşgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinlilerin “hareket özgürlüğüne” yönelik kısıtlamalar

Batı Şeria’da 3 milyona yakın Filistinli İsrail işgali altında yaşıyor.

Yaklaşık 500.000 yerleşimci, işgal altındaki Batı Şeria’ya dağılmış yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde ve yasa dışı yerleşim yerlerinde İsrail yasalarının koruması altında yaşıyor.

İsrail işgali altında yaşayan Filistinliler bölgeye gitmek istediklerinde silahlı askerlerin ve silahlı özel güvenlik güçlerinin beklediği 200’e yakın kontrol noktasından geçmek zorunda kalıyor.

Bunun yanı sıra İsrail askerleri Filistinlilerin köy, kasaba, şehir ve kasabalarının giriş ve çıkışlarında diledikleri zaman kontrol noktaları kurabiliyor.

İşgal altındaki Batı Şeria’daki kavşaklarda kurulan bazı kontrol noktalarından yalnızca Yahudi yerleşimcilerin geçişine izin verilirken, Filistinlilerin geçişine izin verilmiyor.

Birleşmiş Milletler’in Ağustos 2023’te açıkladığı verilere göre Filistinlilerin Batı Şeria’da trafiğe karışırken karşılaştıkları yaklaşık 645 farklı türde fiziksel engel bulunuyor.

İnsan hakları örgütleri, İsrail askerlerinin kontrol noktalarında “Filistinlileri sözlü ve fiziki olarak taciz ettiğini, haklarını ihlal ettiğini ve yolculuklarından uzaklaştırdığını” belirtiyor.

7 Ekim’de Gazze Şeridi’nde başlayan olayların ardından İsrail ordusu, Batı Şeria’daki Filistin kasabalarına giden ana yolları beton bloklar, demir bariyerler ve toprak duvarlar örerek araçlara kapattı.

Filistinliler evlerine ulaşmak için toprak ve dağlık yolları kullanmak zorunda kalıyor; Batı Şeria’da bir yerden bir yere gitmek labirentte dolaşmaya benziyor.

Gazeteci: Enes Can

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking