Güncel Haberler

Çocuklar da diyabet riski altında! ‘Her yıl 2 bin çocuk diyabet tanısı alıyor’










Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Büşra Süzen Celbek, 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla çocukluk çağı diyabetine dikkat çekti.

Çocuklar da diyabet riski altındadır: Her yıl 2.000 çocuğa diyabet tanısı konmaktadır.

Diyabetin kan şekeri dengesizliği olduğunu belirten Dr. Celbek, çocukluk çağı diyabetinin çoğunlukla “tip 1” ve “tip 2” olarak adlandırıldığını belirtti.

Celbek, “Vücudumuzdaki tüm organlar, enerji sağlamak için karaciğerdeki glikoz depolarını ve aldığımız besinleri kullanıyor. Bu hormonlar arasında özellikle insülin ve pankreastan salgılanan glukagon hormonu, kan şekerini düzenleyen hormonlarımızdır. Şeker hastalığı Enerji sağlarken vücuttaki şeker dengesinin bozulması, özellikle pankreasta insülin hormonunun kısmen salgılanması sonucu ortaya çıkar.” Eksikliği, bozukluğu ya da yokluğu diyabet teşhisini ortaya koyuyor” dedi.

‘DİYABET TANISI TANILAN 20 BİN ÇOCUK TAKİP EDİLİYOR’

Dr. Celbek, Sağlık Bakanlığı verilerine göre; Her yıl 2.000 çocuğa diyabet teşhisi konduğunu belirterek şunları söyledi: “En son verilere göre, ülkemizde yaklaşık 20.000 çocuğa diyabet teşhisi ile takip ediliyor. Tabii ki, bu oran yıllar içinde artıyor. Bir gözlemleyebiliriz. Özellikle obezitenin artmasıyla birlikte tip 2 diyabet görülme sıklığı da artıyor. Özellikle tip 2 diyabet.” 1 Diyabet, salgı bozuklukları ve en önemlisi insülin hormonunun yokluğuyla kendini gösterir ve bunun en yaygın nedeni otoimmünitedir. Otoimmünite, vücudun kendi düzenlemelerine göre savaş açması anlamına gelir. Bu savaş pankreasta insülin hormonlarının reseptörlere karşı salgılanmasını sağlar. Bu geliştiğinde glikoz hücreye girer. Kan şekeri düzeyine giremez ve şeker hastalığı ortaya çıkar. “Otoimmüniteyi önlemek mümkün değil. Dolayısıyla diğer otoimmün hastalıklar da bu hastalığa neden oluyor ve aileler bundan kaçınmak için bir şey yapamıyor. Bu nedenle insülin kullanmak gerekiyor. İnsülin hayati önem taşıyor. Eğitim ve bilinçli yaklaşım, otoimmün hastalıklardan kaynaklananlardır” Şeker hastası olmamız bizim için çok önemli” dedi.

“TİP 2 DİYABET ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

Celbek, çocukluk çağı obezitesi, yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan sağlıksız yaşam tarzının tip 2 riskini artırdığını kaydetti. Doktor, diyabetin belirtilerinin hızlı susama, ağız kuruluğu, gece idrara çıkma ve kilo kaybı olduğunu söyledi. Celbek, şöyle konuştu: “Enerji salgılayan insülin hormonunun dengesizliği nedeniyle glikozu bulamayan hücreler, proteinleri ve yağ dokusunu parçalamaya başlarlar. Kabızlık da diyabetin bir nedenidir. Tip 1 diyabet için alınacak önlemlerden söz edemem. Tip 2 diyabette ise obezite, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tanıyı geciktirebilir. Komplikasyonlar önlenebilir. Dolayısıyla diyabet ölümcül bir hastalık değildir. Dikkatli olduğunuzda önlem alın, düzenli beslenin ve hayatınızı iyileştirin. konfor, normal bir çocuktan hiçbir farkı yok. Tip 2 diyabet önlenebilir veya geciktirilebilir bir hastalıktır. Diyabet, obezitenin önlenmesiyle kısmen geciktirilebilir. Bu nedenle obeziteye “Sağlıklı yaşama çok dikkat etmeliyiz” diye konuştu. söz konusu.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking