Kanada, Meksika ve Çin’deki Donald Trump’ın gümrük görevleri endişe yarattı: 100 milyar dolar Sonbahar – Son Dakika Ekonomisi Haberleri
Seçim kampanyasında vaat eden Kanada, Meksika ve Çin’in vaadi ABD Donald Trump’ın başkanı, dünyadaki ticari savaşların hariç tutulması dünyadaki ticari savaşların düğmesini çizdi. Oranlar birçok sektörü, özellikle otomotiv sektörünü ve enerjiyi etkilemeli ve fiyat artışlarına neden olmalıdır. Trump’ın ilk döneminde başlayan Türkiye ile ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaretin kaderi belirsiz. Bazı ekonomistler durumu Türkiye lehine yorumlarken, bazı ekonomistler Trump’ın baskıya dayanan ekonomik politikalara sahip olacağını söylüyorlar.
Türkiye, ABD şirketleri için önemli bir cazibe merkezidir. Tim (TIM) Veri Meclisi’ne (TIM) göre, Türkiye’nin ABD’ye ihracatı yılın 11 ayında 2024’te yüzde 9,8 arttı ve yüzde 9,8 artarak 12,3 milyar dolara yükseldi. Bir önceki yılın aynı döneminde, ülke 11,2 milyar dolara ihraç edildi. Ocak-Kasım 2024 döneminde ABD, Türkiye’nin en yüksek ihracata sahip olduğu ikinci ülke olarak kaydedildi. Özellikle sanayi sektörü ön plana çıktı. 2024’te, yılın 11 ayında, ABD’ye yapılan ihracatın çoğu 1,4 milyar dolar ve kimyasal ve üründen yapılmıştır. Bu sektörü, 1.1 milyar dolarlık otomotiv endüstrisi, 786.8 milyon dolarlık hazır giyim ve giyim, 720.6 milyon dolarlık kilim, elektrik ve 703.2 milyon dolarlık elektronik sektör izledi.
Türkiye
Ekonomist Prof.dr. Emre Alkin, ABD’nin Çin ve Meksika’da ekonomik ve politik bir ticari rejim uyguladığını vurguladı. Bu politikayı sürdürür ve ülkeyi zorlaştırırsa Trump’ın ABD’deki enflasyonu artıracağını söyleyerek Alkin, vergilerin Türkiye-ABD ticareti üzerindeki etkisinin aşağıdaki gibi olduğunu söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti 2014’ten beri koruyucu bir dış ticaret politikası uyguladı ve daha fazla gümrük görevi düzenledi. Ülkedeki enflasyonun ana nedeni bu ek gümrük görevidir. Trump’ın yanlış olduğunu anlamak için Türkiye’deki dış ticaret rejimine bakmalı. Uzun bir süre, Amerika Birleşik Devletleri ile demir ve çelikte anti -dumping problemimiz var. Yeterince acı çekiyoruz. ”
‘Gerçekçi olmayan’
Ekonomist Prof.dr. Hayri Kozanoğlu şunları söyledi: “Bazıları Türkiye’nin bu gümrük görevleri sayesinde açılabileceğini söylüyor. Bu çok başarısız bir onay. Amerika, kurallar nedeniyle küresel kapitalizmden vazgeçer. Baskıya dayalı ekonomik ilişkiler kurmaya çalışıyor. Türkiye’de bizi alacak. 100 milyar dolarlık ticari hedefe ulaşılacak “Gerçekçi değerlendirmeler bulamıyorum. Türkiye’nin sevinmesi için bir neden yok.