Güncel Haberler

Kapsülde uçak hızında yolculuk projesi: Hyperloop One kapanıyor

Şirket, ilk ve tek insanlı testini 2020 yılında gerçekleştirdi. Ancak kapsül hedefinin gerisinde kaldı ve saatte yalnızca 160 kilometre hıza ulaştı.

REKLAM

Uzay şirketi SpaceX’in kurucusu Elon Musk’un, tüp içerisinde uçak hızında yolculuk yapmayı vaat eden fütüristik ulaşım girişimi Hyperloop One, çalışmalarını bitiriyor. Çalışanların işten çıkarılmasına rağmen şirketin bu yıl sonunda tamamen kapanacağı açıklandı.

Girişimci Elon Musk’un hayali olarak 2014 yılında başlatılan proje, bu dönemde 450 milyon dolarlık yatırım çekmeyi başardı.

Havasız tüplerle uçak hızında ulaşımı içeren proje gerçeğe dönüşürse Los Angeles’tan San Francisco’ya sadece 30 dakikada ulaşmak mümkün olacak.

Projenin teorisyeni Musk, yolcu veya kargo taşıyan aerodinamik alüminyum kapsüllerin neredeyse havasız bir tüp içinde saatte 1.225 kilometreye kadar hızlara itilebileceğini öne sürdü.

Musk’ın “beşinci ulaşım modu” olarak tanımladığı girişimde, kapsüllerin yer altından veya direklere yükseltilmiş tüplerden geçmesi gerekiyordu.

2014 yılında kurulan şirket, yatırımcıların katkılarıyla isim değişiklikleri yaparken, teknolojinin güvenliğini ve uygulanabilirliğini test etmek için Nevada’da bir test pisti inşa etmek de dahil olmak üzere birçok önemli adım attı.

Şirket, ilk ve tek insanlı testini 2020 yılında gerçekleştirdi. Ancak kapsül hedefinin gerisinde kaldı ve saatte yalnızca 160 kilometre hıza ulaştı.

Virgin Airline’ın sahibi ve uzay turizmi alanında da faaliyet gösteren Virgin Group’un CEO’su milyarder girişimci Richard Branson’un projesi olan Virgin Hyperloop yetkilileri, gelinen aşamayı “büyük bir adım” olarak nitelendirdi.

Proje “mali açıdan imkansız ütopik bir vizyon” olarak eleştirilse de Bloomberg, şirketin 31 Aralık 2023’te kapanacağını duyurdu.

Bloomberg’in haberine göre varlıklarını satan şirket, ofislerini kapatıyor ve çalışanlarının sözleşmelerini feshediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking