Güncel Haberler

Putin, Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak üzere Pekin’de

Çin Devlet Başkanı, “sevgili dostum” diye tanımladığı arkadaşı Rusya lideri Vladimir Putin’le en son UCM tarafından yakalama emrinin çıkarılmasından birkaç gün sonra Moskova’da görüşmüştü. Şi, görüşmede Putin’i, Pekin’de düzenlenecek Kuşak ve Yol Forumu’na katılmaya davet etmişti.

REKLAM

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova-Pekin hattındaki “güven ve sınır tanımayan dostluğu” pekiştirmek için Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek üzere Pekin’e gitti. 

Putin’in ziyareti, Çin lideri Şi Cinping’in öncülüğündeki tarihi İpek Yolu ticaretinin yeniden canlandırılmasını amaçlayan “Kuşak ve Yol Girişimi’ne destek niteliği taşıyor. 

Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) mart ayında hakkında tutuklama kararı çıkarmasından bu yana ikinci yurtdışı seyahatine çıkan Putin, Pekin Uluslararası Havalimanı’na bu sabah ulaştı. 

Çin Devlet Başkanı, “sevgili dostum” diye tanımladığı arkadaşı ile en son yakalama emrinin çıkarılmasından birkaç gün sonra Moskova’da görüşmüştü. 

Şi, görüşmede Putin’i, Pekin’de düzenlenecek Kuşak ve Yol Forumu’na katılmaya davet etmişti. 

Rus basınında yer alan haberlere göre Putin, Şi’nin ev sahipliğinde forumun resmi açılış törenine katılacak. 

Forumun baş konuğu olacak Putin, çarşamba sabahı Şi’den sonra konuşma yapacak. Sonrasında Çin Devlet Başkanı ile baş başa bir görüşme gerçekleştirecek. 

Ardından Putin Vietnam, Tayland, Moğolistan ve Laos liderleriyle bir araya gelecek. 

Bu yıl onuncusu gerçekleştirilecek Kuşak ve Yol Forumu’na dünya genelinde 130 ülkeden temsilci katılacak. 

Söz konusu ülkelerin önemli bir kısmının devlet ya da hükümet başkanı tarafından temsil edilmesi öngörülüyor. 

Putin, üçüncü kez Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılıyor. 

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Görüşmede uluslararası ve bölgesel konulara özel önem verilecek.” denildi. Ancak ayrıntı verilmedi. 

Ayrıca Kremlin’e göre gezi “tam teşekküllü ikili” ziyaret değil, uluslararası bir konferans çerçevesinde gerçekleştirilen bir seyahat.

İki ülke, ABD ve Batılı müttefiklerine karşı gayrı resmi bir ittifak kurmuş durumda.

Bu ittifak, başta Rusya-Ukrayna ve İsrail-Hamas savaşları olmak üzere çeşitli alanlarda kendini gösteriyor. 

Çin, Rusya’nın Ukrayna savaşı sırasında Moskova’nın en büyük destekçisi konumunda. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi temsilcilerinden olan iki ülke, BM’deki oylamalarda genellikle aynı safta yer alıyor. 

Batılı ülkeler Moskova’ya yaptırım uygularken Çin bu süreçte Rusya’da petrol ithalatını arttırdı. Halihazırda Rusya, Çin’e günde yaklaşık 2 milyon varil petrol ihraç ediyor ki bu toplam ham petrol ihracatının üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Moskova ayrıca Çin’e ikinci bir doğal gaz boru hattı inşa etmeyi hedefliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi