Güncel Haberler

Ücretsiz aktarmaya hükümet engeli – Son Dakika Türkiye,Cumhuriyet’in Egesi Haberleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mayıs ayı ikinci meclis toplantısı, meclis toplantılarının her ay farklı bir ilçede yapılması kararının ardından Torbalı'da gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr., geçmişi 6 bin yıl öncesine uzanan antik metropol kentteki toplantıda kentteki tarihi kazılara verilen destek ile kültürel, tarihi ve turistik mekanların öneminden bahsetti. Cemil Tugay, olayın gün yüzüne çıkması için çabaların arttırılması gerektiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sunduğu toplu taşıma araçlarına ilk binişten itibaren 90 dakika içinde ücretsiz transfer imkanı sağlayacak sisteme ilişkin teklifin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından reddedilmesi de gündeme geldi.

TCDD RAYLARIN SORUMLULUĞUNDADIR

Red kararına ilişkin geniş bilgi veren Başkan Tugay, “90 dakika talebi halkımızın talebiydi. Bu benim ve diğer belediye başkan adaylarının da sözüydü. Uzun süre arkadaşlarımızla çalıştık ve daha sonra bu talep UKOME gündemine girdi. İZBAN bize sebep olarak gösterildi. Sorun yaşayacağı söylendi. Uçuşlarda zaman zaman aksamalar yaşanıyor. Raylar çöküyor. İnsanlar 'Belediyeye bakın raylara bakmıyor' diyor. O rayların Devlet Demiryolları rayları olduğunu ve bizim onlara kira ödediğimizi bilmiyorlar. Bu şehrin insanlarına ulaşım hizmeti sunmak için iyi niyetli bir ortaklığa imza atıldı. Devlet Demiryollarının yükümlülükleri var ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yükümlülükleri var. İZBAN, yüzde 50'si Devlet Demiryolları'na, yüzde 50'si İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir şirket. “Çoğu zaman hizmet kesintilerine neden olan ray ve sinyallerin bakımı Devlet Demiryollarının sorumluluğundadır” diye konuştu.

6 bin yıllık Metropolis Antik Kenti'nde yapılan meclis toplantısını vatandaşlar da takip etti.

“MAĞDURİYETİMİZ KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL”

Toplu taşımada İZBAN'ın payının yüzde 14 olduğunu belirten Cemil Tugay, şöyle konuştu: “Bunun dışındaki sistem yüzde 86. '90 dakika içinde bu kararı verirseniz İZBAN zarar görür' deniyor. Belediyenin yaşadığı mağduriyetler kimsenin umurunda değil. Yani bu yüzde 14'lük payın yüzde 50'sinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu düşünürsek, toplam ulaşım finansmanının yüzde 93'ünün İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlandığını herkesin bilmesi gerekiyor. İZBAN'ın taşımaların yüzde 50'sini taşıdığı algısı var; Böyle bir durum yok.

“DEVLET BÜROKRATLARI REDDEDİLDİ”

90 dakikalık kararın hükümet liderlerinin oylarıyla reddedildiğini belirten Tugay, şöyle konuştu: “Sonuç olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 7'lik yükü üstlenmiş olsa da ve önceki yıllardaki protokoller çerçevesinde bir ölçüde 15 – Bugün sunulan teklifte öngörülen diğer yöntemlerle bunun finansmanı sağlanmış olmasına rağmen, dakika yüzde 15'e çıkarıldı.” 13 merkezi hükümeti temsil eden bürokratların oylarıyla, halkın defalarca istediği ve aday olarak bizlerin defalarca yapmaya söz verdiklerimiz reddedildi. Bütün bu şartlarda çok rahat alınabilecek bu karar, halkımızın istediği için defalarca gündeme gelecektir. Halkımızın istediğinin bu olduğunu her fırsatta anlatacağız. Biz üzerimize düşeni yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. Önce o karara hayır oyu veren arkadaşlarımızın, sonra da onlara bu talimatı verenlerin vicdanlarına seslenmek gerekiyor. Bu insanları daha kaç 90 dakika göreceksiniz? Beni daha ne kadar engelleyeceksin?” diye sordu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking