Güneş’te olağanüstü aktivite ABD’de jeomanyetik fırtınaya yol açtı! NASA güneş patlamasının o fotoğrafı paylaştı
NASA, uzaydaki ve Dünyadaki iletişimi potansiyel olarak bozabilecek güçlü güneş patlamaları konusunda uyardı.
NASA, 10 Mayıs Cuma günü Güneş'te güçlü bir güneş patlamasının meydana geldiğini duyurdu. NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi ayrıca X3.9 olarak sınıflandırılan bir güneş patlamasının görüntüsünü de yakaladı.
İLETİŞİMİ ETKİLEYEBİLİR
ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) da Güneş yüzeyinde güçlü bir jeomanyetik fırtına tespit ettiğini duyurdu. Jeomanyetik fırtınaların Dünya'nın yörüngesindeki ve yüzeyindeki altyapıyı etkileyerek iletişimi bozabileceği konusunda uyarıda bulunuldu. elektrik ağları, navigasyon, radyo ve uydu işlemleri.
YENİ ZELANDA'DAN GÖRÜLEN KUZEY IŞIKLARI
Açıklamada, jeomanyetik fırtınaların Dünya üzerindeki muhteşem kutup ışıklarını da tetikleyebileceği belirtilirken, şiddetli bir jeomanyetik fırtınanın kutup ışıklarının Alabama ve Kuzey Kaliforniya kadar güneyde görülme ihtimalini de içerdiği belirtildi. Öte yandan Yeni Zelanda'da güneş patlamasının ardından Kuzey Işıklarının görüldüğü de iddia edildi. Birçok sosyal medya kullanıcısı bölgeye ait fotoğraflar paylaştı.
Güneş'te 2017'den bu yana yaşanan en büyük patlama, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) bağlı Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık 2023'te görüntülendi ve patlamanın Dünya'daki radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bıraktığı duyuruldu. NASA'ya göre Güneş yüzeyindeki patlamalar, radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de risk oluşturan güçlü enerji dalgaları yaratıyor.
GÜNEŞ YANIKLARI BEŞ KATEGORİYE AYRILMIŞTIR
Güneş patlamaları, Güneş'in üzerinde aniden salınan büyük enerji patlamalarıdır. Güçlerine ve patlama etkilerine göre A, B, C, M ve X olmak üzere 5 kategoriye ayrılırlar. M ve X sınıfı patlamalar en tehlikeli olanlardır.
Dünyadaki radyo iletişimleri ve elektrik şebekeleri üzerinde olumsuz etkilere neden olan güneş patlamalarının 11 yıllık bir döngüsü var.