Güncel Haberler

İki bakanlığın 2024 yılı bütçeleri TBMM’de kabul edildi

Genel Kurul’da bütçe konuşmalarının ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Piyasa denetimlerinin Tüketiciyi Koruma Bakanlığı tarafından yapıldığını hatırlatan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şöyle konuştu: “Bakanlık müfettişleri 11 ayda yaptıkları denetimlerde yüzbinlerce kişiye 1,3 milyar lira para cezası kesti. Rekabet 2,3 milyar liranın üzerinde.” Dedi.

Bolat, Türkiye’de alışveriş merkezlerinin açılmasının büyük ölçüde durdurulduğunu, Türkiye’de 450 civarında alışveriş merkezi bulunduğunu, bunların 70’e yakınının maddi sıkıntılar nedeniyle borç aldıkları bankalara devredildiğini bildirdi.

Küçük tüccarlara destek vermeye devam ettiklerini vurgulayan Bolat, tüccarların finansal destek için geri ödeme oranının yüzde 99’un üzerinde olduğunu kaydetti.


“Adil, dengeli ve hakkaniyetli ticaretin peşindeyiz”

Çin ile ticaret konusunun önemli olduğunu belirten Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem ABD’yle, hem AB’yle, hem de diğer ülkelerle çok ciddi bir ticaret açığımız var, Çin’le de ticaret açığımız var. Bu noktada, bize bildirilen tüm soruları dikkate alıyoruz ve bunların da cevaplandığını düşünüyoruz.” Dampinge maruz kalıyoruz, araştırmalarımızı yapıyoruz, eğer menşeden sapmaya neden olan ürünler varsa, o mal ithal edilmiş olsa bile mesele budur.” “Kökenden sapma olsa bile nereye giderse gitsin kontrol ediliyor ve el koyma işlemleri yapılıyor. Bu noktada dürüst, haklı, dengeli ve adil ticaret arıyoruz.”

Bolat, bu noktada Çinli yetkililerle her düzeyde görüşmelerin devam ettiğini vurgulayarak, Türk ürünlerinin Çin pazarında daha fazla satılması konusunda onların da desteklerinin olduğunu hatırlattı.


“E-sigaraya sıkı bir yasak var”

“Türkiye’de e-sigaraya sıkı bir yasak var.” Bolat, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümetin elektronik sigara satışının serbestleştirilmesine kesinlikle karşı olduğunun altını çizdi. Bolat, “Gümrüklerimizde ciddi yakalamalar var. Son ayda 256 bin e-sigara ele geçirildi. Bir hafta sonra ise 125 bin e-sigara ele geçirildi.” bilgiyi verdi.

Ceylanpınar Gümrük Kapısı’nın modernizasyon çalışmasını 2024 yılının ilk yarısında tamamlayıp hizmete açacaklarını belirten Bolat, Ağrı Gürbulak Gümrük Kapısı’nın modernizasyon çalışmasını da 2024 yılı başında tamamlayarak hizmete açacaklarını belirtti.

Habur sınır kapısına ilişkin soru üzerine Bolat, şu ifadeleri kullandı:

“Gümrüğümüze her gün 4 bin büyük araç giriş çıkış yapıyor. Bin binek araç giriş çıkış yapıyor, 10 bin yolcu giriş çıkış yapıyor. Son 2 yılda personel sayımızı yüzde 33 artırdık. Sayıyı artırdık.” Platform sayısı 24’ten 32’ye kadar. Gümrük kapılarının işleyişi sadece bizimle sınırlıdır.” “Bunun konuyla alakası yok, karşı tarafın da aynı şekilde çalışması gerekiyor.”

Şu ana kadar tüccarlara verdikleri tüm sözleri tuttuklarını belirten Bolat, şöyle konuştu: “7 bin 200 iş günü konusu da hükümetimizin vaatleri arasında yer alıyor. Çalışmalar kapsamında bunlar en kısa sürede ele alınıp hayata geçirilecek.” 2024’ün.” dedi.


“Bir asansör uygulamasını daha hayata geçiriyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da yatırım teşviklerine ilişkin bölgesel çalışmaların Sosyoekonomik Gelişmişlik Endeksi’ne göre yapıldığını, bazı illerin daha fazla destek almasının mümkün olmadığını söyledi.

Gelecekte bölgesel kalkınma programı başlatacaklarını anlatan Kacır, şöyle konuştu:

“Artık kalkınma ajansları ile özellikle her bölgenin katma değere dönüşme potansiyeli daha yüksek olan ürünlerine yönelik yatırımlar planladık ve ön fizibilitesini gerçekleştirdik. Bu yatırımları yapacak sanayicilerimize ve yatırımcılarımıza artırılmış teşvikler sağlayacağız.” etkilenen bölgelerde. Bölgelerimizin çoğu aslında bundan faydalanacak.”

Kacır, 2028’de kaç adet KAAN milli muharebe uçağı üretileceği sorulduğunda, şunları söyledi: “TAI bununla ilgili bir açıklama yaptı, hedefimiz inşallah 2028’de 20 KAAN üretebilmek. KAAN, beşinci nesil bir uçak olarak Savaşçı olarak Türkiye için gerçekten stratejik bir varlık olacak.” “Bize yeni bir yetenek kazandıracak. Milletimizin ve devletimizin stratejik açıdan güçlü olmasını çok önemsiyoruz.” O cevapladı.

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun 9 Ocak 2024’te uzaya gönderilmesinin beklendiğini anlatan Kacır, şöyle konuştu: “Bu konuyla ilgili elbette etkinliklerimiz olacak. Belki de gece yarısı kalkıp buraya gelen Meclis’imizin saygın üyelerinden biri. Muhammed Ali’nin 1980’lerdeki toplantılarını televizyon karşısında oturarak izleyin.” “Olan şeyler var. Şimdi de muhtemelen ilk Türk astronotunun yolculuğunu, ay yıldızlı bayrağımızın uzaya yükselişini izleyerek benzer bir deneyim yaşayacağız.” dedi.

Bakanlığın asansörlerin periyodik muayene ve kontrollerini titizlikle yaptığını anlatan Kacır, şöyle konuştu:

“Geçen yıl periyodik denetim yapan A tipi kuruluşlarda 2 bin 871 denetim gerçekleştirdik. 155 firmaya ceza kestik. Denetimlerde çıkan olumsuz bulguları göz ardı etmemeye çalışıyoruz. Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği’nin bu işi yapmıyorlar mı ama Türkiye’de şu anda A tipi olan denetim kurumları arasında ülke genelinde en yaygın hizmeti veren iki kurum Mimarlar ve Mühendisler Birliği ve TSE’dir ve halen bu hizmeti vermeye devam etmektedir. geniş çapta hizmet veriyoruz. Tüm bu süreçler AB standartlarına uygun olarak yürütülüyor. Yeni yıl öncesinde bir uygulamayı daha hayata geçiriyoruz; tüm vatandaşlarımız kullandığımız asansörlerde QR kod sahibi olacak. Periyodik muayene ve bakımlara ilişkin bilgileri telefonlarımız aracılığıyla tarayarak alabilirsiniz. Bakanlık olarak takip ettiğimiz süreci tüm 85 milyon vatandaşımızın erişimine sunmak için şeffaflık konusunda bir adım daha atmış olacağız.”

Bakan Kacır, Türkiye’nin depremden etkilenen bölgesinde şu anda en ileri teşviklerin uygulandığını ve bugüne kadar 84 milyar liralık bir yatırımın devreye alınmasını mümkün kıldığını sözlerine ekledi.

Bu arada bütçe adına konuşan MHP Kilis Milletvekili Mustafa Demir, parti olarak her zaman devletin yanında olduklarını ve Türkiye’ye fayda sağlayacak her türlü girişime destek vereceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 bütçeleri kabul edildi.

TBMM Başkan Yardımcısı Celal Adan oturumu kapattı ve yarın saat 11.00’de toplanacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking