Güncel Haberler

Makarnayı yıllarca yanlış tüketmişiz, saat detayına dikkat!

Belçika’nın Brüksel kentinde yaşayan AJ olarak bilinen öğrenci biraz para biriktirmeye çalışıyordu. Bu nedenle arkadaşlarıyla spor salonuna gitmeden önce ısıtıp birkaç gün önce hazırlayıp oda sıcaklığında bıraktığı spagetti Bolognese’yi (kıyma sosuyla hazırlanan bir makarna) tekrar mikrodalgada yedi. . Bir süre sonra eve döndüğünde baş ağrısı ve mide ağrısı çekiyordu. Rahatsızlıklarına kusma ve ishal de eklendi ancak AJ, sorunların bir süre sonra kendiliğinden geçeceğini düşünerek doktora gitmek yerine hemen yatağa girip uyumayı tercih etti. Genç adam biraz su içip uykuya daldı ancak ertesi gün okula gitmediği için arkadaşları endişelenip ailesine haber verdi. Evi kontrol eden aile, talihsiz gencin cansız bedeniyle karşılaştı. Otopsi sonucunda AJ’nin ölüm nedeninin karaciğer nekrozu ve Bacillus cereus bakterisinin neden olduğu akut pankreatit olduğu belirlendi. Bu olay, gıdaların korunması ve doğru hijyen kurallarına uyulması konusunda insanlarda farkındalık yaratılması açısından önemli bir örnek oldu.

Yapılan otopsinin ardından AJ’nin yemek yedikten 10 saat sonra sabah saat 4’te öldüğü belirlendi. Adli tıp raporunda ölüm nedenleri arasında hepatik nekroz ve akut pankreatit yer aldı. AJ’nin ölümünden sonra toplanan dışkı örneklerinde “Bacillus cereus” varlığı tespit edildi. ‘Bacillus cereus’ ısıya dayanıklı olduğu için sporları hızla çoğalır ve pişmiş yiyecek oda sıcaklığında bırakıldığında zehirli hale gelir. Makarna ve pilavda ortaya çıkan bu duruma “kızarmış pilav sendromu” da deniyor. Uzmanlar çabuk bozulan gıdaların hazırlandıktan sonraki iki saat içinde soğutulmasını öneriyor. Taze kümes hayvanları, balık ve kıyma, pişirildikten veya dondurulduktan hemen sonra tüketilmelidir. Sığır eti, dana eti ve kuzu eti 3-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Konuyla ilgili YouTube’da video yayınlayan Dr. Bernard, AJ’nin maruz kaldığı durumun nadir olduğunu ancak bu tür konularda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Birçok kişi makarna veya diğer erişte türlerini tüketiyor. ertesi gün yemek pişiriyorlar ve bu sorun değil. Ancak birkaç saatten fazla dışarıda kalıyorlar.” Yiyecek artıklarına dikkat edin (oda sıcaklığında bırakılmış).

“Yemek tuhaf kokuyorsa, üzgün olmaktansa tedbirli olmak her zaman daha iyidir” dedi. Sosyal medya kullanıcıları “kızarmış pilav sendromunun” ne kadar ciddi olabileceğini öğrenince dehşete düştü. Kullanıcılardan biri Reddit’te şunları yazdı: “Pizzaları bıraktım. Birkaç gün bitiremedim. Yemek yiyorum. Böyle bir şeyin varlığından haberim yoktu.” İnsanların buzdolabında saklanmayan yiyeceklerin tehlikeli olabileceğinin farkında olmamasına şaşıran bir başka kullanıcı ise, “Artık yemeklerin size zarar vermemesi için oda sıcaklığında tüketilen nişastalı yiyecekleri uzun süre saklamamaya dikkat edin.” Nişastalı yiyecekleri olabildiğince çabuk, ideal olarak bir saat içinde soğutun ve yemeye hazır olana kadar buzdolabında saklayın” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking