Güncel Haberler

NYT: Türkiye Interpol’ün ‘kırmızı bülten’ uygulamasını suistimal eden ülkeler arasında

NYT: Belarus ve Türkiye, INTERPOL’ün kayıp ve çalıntı pasaport veri tabanını yurtdışındaki muhalifleri taciz etmek veya engellemek için bir silaha dönüştürdü

REKLAM

New York Times’ta yayınlanan bir araştırmada, merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Uluslararası Polis Örgütü’nün (INTERPOL) suçluları yakalamak için yayınladığı “kırmızı bülten”i kötüye kullanan ülkeler arasında Rusya, Çin, Belarus ve Türkiye de yer aldı. üye ülke vatandaşları yurt dışına kaçtı. .

Gazeteci Jane Bradley tarafından yazılan ve yaklaşık 50 eski ve mevcut INTERPOL yetkilisi, hükümet temsilcisi, avukat ve güvenlik yetkilisi ile yapılan röportajlara dayanan araştırma, otokratik üye ülkelerin yurt dışına kaçan muhalifleri yakalamak ve bastırmak için “kırmızı bülten” konusunu nasıl kötüye kullandığını gösteriyor. Girişimleri konusu gündeme getirildi.

Araştırmada INTERPOL’ün otokratların muhalifleri izlemek için kullandığı protokoller üzerindeki denetimini sıkılaştırdığı kaydedildi ancak otokratların her zaman buna uyum sağlayarak bu protokolleri ihlal etmenin yollarını bulduğu görüşü dile getirildi.

“Yıllardır diktatörler ve otokratlar, siyasi düşmanlarını avlarken sınırlarını aşmak ve onları yakalamak için INTERPOL’ü kullandı. Ödüllü bir Venezüellalı gazeteci Peru’da tutuklandı, Mısırlı bir siyasi mülteci Avusturya’da tutuklandı ve savunucu Rus insan hak aktivisti William F. Browder’ı tutuklama girişimlerine örnekler verildi.

INTERPOL önemini artırdı

Öte yandan araştırmada, INTERPOL’ün kırmızı bülten olarak bilinen uluslararası tutuklama emirleri üzerindeki kontrolünü güçlendirerek kötüye kullanımlarını her zamankinden daha da zorlaştırdığı, otokratik liderlerin buna karşı önlem almakta gecikmediği görüldü.

New York Times araştırması aynı zamanda ülkelerin otokratik liderlerinin muhaliflerin izini sürmek için teşkilatın daha az bilinen sistemlerine yöneldiğini de ortaya çıkardı.

Belarus ve Türkiye mercek altında

Örneğin Belarus ve Türkiye, INTERPOL’ün kayıp ve çalıntı pasaport veri tabanını muhalifleri taciz etmek veya yurtdışında tuzağa düşürmek için bir silaha dönüştürmekle suçlanıyor.

Gazete, bu önemli terörle mücadele aracının kötüye kullanımının artmasının ardından INTERPOL’ün Türkiye’nin bu aracı kullanmasını geçici olarak engellediğini iddia ediyor.

Yetkililer, INTERPOL’ün siyasi amaçlı bir siber saldırı dalgası tespit etmesinden sonra Belarus’un artık özel izleme altında olduğunu söyledi.

Araştırmalar, Rusya ve Çin gibi ülkelerin de kırmızı bültenleri kötüye kullandığını ortaya çıkardı ve INTERPOL verilerine göre, birileri hakkında bilgi talep eden “mavi bültenlerin” sayısı son on yılda neredeyse iki katına çıktı.

INTERPOL’ün yeni başkanı için yapılan seçimler sırasında üye ülkeler arasında konuya ilişkin tartışma alevlenirken, üye hükümetlerin veri tabanlarına olan güven eksikliğinin uluslararası polis örgütünün güvenilirliğini ciddi şekilde zayıflatacağı yönünde korkular var.

INTERPOL, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu konsey üyeleri: Arjantin, Belçika, Çin, Mısır, Hindistan, Namibya, Nijerya, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD, Haziran ayında yapılacak oylamada Jürgen Stock’un yerine geçecek yeni başkanı seçecek.

İngiliz Stephen Kavanagh ve Brezilyalı Valdecy Urquiza en güçlü adaylar arasında yer alıyor. Adaylığını geç açıklayan Zambiyalı Mubita Nawa ve Pakistanlı Faisal Shahkar pek şanslı sayılmıyor.

Kırmızı bülten talepleri nasıl değerlendiriliyor?

Yıllardır bu sorunu inkar eden INTERPOL’ün artık kırmızı bültenleri yayınlamadan önce dikkatle inceleyip onaylayan bir ekibi var.

INTERPOL’ün yönetim kurulu üyesi Türkiye ve Hindistan gibi ülkeler, Batılı ülkelerin iç işlerine karışamayacağı görüşünü dile getirerek, kırmızı bülten çıkarmaya ilişkin yeni sıkı kuralların, uluslararası sistem içinde suçluların yakalanmasında işbirliğini yavaşlatacağını söylüyor. polis teşkilatı.

Rusya’dan eleştiri

Nihayet Aralık ayında bir Rus bakan INTERPOL’ün ülkesine uyguladığı kısıtlamalara karşı konuştu.

INTERPOL yetkililerine göre Rusya, “iyileştirici tedbirler” kapsamındaki altı ülke arasında yer alıyor. Bu ülkelerden gelen talepler daha sıkı takip edilse de bazı durumlarda INTERPOL kanallarında paylaşım yasağı söz konusu olabiliyor.

Türkiye INTERPOL’ü neden eleştiriyor?

Türkiye, 2021 yılında INTERPOL’ü, 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetine karşı darbe girişiminde bulunmakla suçlanan “Gülen Grubu” üyelerine karşı 773 kırmızı bülten çıkarmayı reddettiği için açıkça eleştirdi.

REKLAM

Türkiye, “Gülen Grubu”na ait olduğu gerekçesiyle yüz binlerce kişinin pasaportunu iptal etti. Habere göre Türkiye, iptal edilen pasaportları kayıp veya çalıntı olarak INTERPOL veri tabanına kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi