Güncel Haberler

Emziren annelerde daha sık görülüyor – SAĞLIK

MASTİT OLUP OLMADIĞINI NASIL BİLİRSİNİZ?MASTİTİ HANGİ BELİRTİLER BELİRTİYOR?

EMZİREN ANNELERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Genellikle bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu, meme dokusunun ağrılı iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ve özellikle emzirme döneminde anneleri rahatsız eden mastit, şişlik ve kızarıklıkla kendini gösterir. Peki bu dönemde özellikle nelere dikkat etmeliyiz? Meme ucu ve çevresini nasıl temizlemelisiniz? Emzirme sırasında anneye ağrı verir mi? Hangi önlemler alınmalı ve tedavi süreci nasıl olmalıdır? Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Tükenmez yanıt verdi.


Mastitis nedir?
Mastitis, meme dokusunun ağrılı bir iltihabı anlamına gelir ve genellikle bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Özellikle emzirmenin ilk üç ayında görülür. Emziren annelerin %10-30’unda görülür. Mastitis şişlik, kızarıklık, ısı artışı, ödem, ağrı, yanma hissi, ateş ve göğüslerde üşüme gibi belirtilere neden olabilir.

Emzirme döneminde memede aşırı süt birikmesi risklidir.
Enfeksiyon olmasa bile memede aşırı süt üretimi veya birikmesi de belirtilerden biridir. Tüm bunların üstüne sütün memede aşırı birikmesi de bakteriyel enfeksiyon riskini artırır. Meme ucundaki çatlaklar veya yaralar, bakterilerin ciltten meme dokusuna ve süt kanallarına geçmesine neden olur. Bazen enfekte süt bir bölgede birikebilir ve apse oluşmasına neden olabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda apsenin cerrahi yöntemlerle veya enjektör kullanılarak boşaltılması gerekir.Teşhis koymak önemlidir
Mastitis tanısı klinik semptomlara ve muayene sonuçlarına göre konur. Meme ultrasonu ile meme apsesinin varlığının tespit edilmesi ve buna meme kanseri gibi başka patolojik sonuçların eşlik edip etmediğinin belirlenmesi gerekir. Mastitis tedavisi iltihabı ve ağrıyı hafifletmeyi ve yeni enfeksiyon riskini önlemeyi amaçlar.

MASTİT İÇİN ÖNERİLER

  • Emzirme: Doğru emzirme yöntemi kullanılarak süt akışının sağlanması tedavinin ana yöntemidir. Emzirme döneminde mastit oluşumunu önlemek için doğru emzirme tekniklerini öğrenmek ve memede süt birikimini azaltmak önemlidir.
  • Soğuk uygulama: Aralıklı aralıklarla sırt üstü yatarak meme bölgesine soğuk uygulamalar uygulayabilirsiniz.
  • Lenfatik drenaj: Meme dokusuna, koltuk altına ve köprücük kemiğine hafif bir baskı uygulamak ve lenfatik sıvıyı aktive etmek meme şişmesini ve iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir. Böylece meme ucunda ve deride oluşan ödem ve şişlikler azalacak ve bebek meme ucunu ve derisini daha kolay kavrayacağı için daha rahat emzirme sağlanacaktır. Yüksek basınçlı masaj, sanılanın aksine süt kanallarında inflamasyonu, basınç tıkanıklığını ve ödemi arttırabilmektedir.
  • Sütyen Destek Kıyafetleri: Göğüs bölgesine baskı yapmayan, sıkı olmayan, balen içermeyen ve göğüsleri nazikçe destekleyen sütyenleri tercih etmelisiniz.
  • Ağrı kesici: Doktorunuzun uygun göreceği ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Antibiyotik kullanımı: Emzirme sırasındaki bakteriyel meme enfeksiyonları çoğunlukla deri kaynaklı bakterilerdir ve penisilin veya sefalosporin grubundan basit antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Gerektiğinde doktorunuzun uygun göreceği ölçüde antibiyotik kullanılmalıdır. Genellikle 48 ila 72 saat içinde rahatlama hissedilir ve enfeksiyon 10 gün içinde ortadan kalkabilir. Nadir de olsa tedaviye dirençli enfeksiyonlara da rastlanmaktadır. Bu durumlarda doktorunuz süt kültürü duyarlılık testi yaptıktan sonra sonuçlara göre antibiyotik tedavinizi ayarlayabilir.

Hangi önlemlerin alınması önemlidir
Meme ucunda, meme ucunu nemli tutan özel bir ter bezi türü olan Montgomery bezleri bulunur ve bu bezler emzirme sırasında yağlı bir salgı sağlayarak meme ucunu nemlendirir. Bunun dışında aşırı hijyenik olan kişilerin meme ucunu sürekli olarak sabun veya başka kimyasal maddelerle temizlemesi meme ucunda çatlaklara neden olabilir. Meme ucunu sadece su ile temizlemek yeterli olacaktır. Yine mastitisten korunmak için memenin belirli bölgelerine baskı yapan sütyenlerden uzak durulmalıdır. Tedavi gerekli mi?
Mastitis tedavi edilmezse meme apsesine yol açabilir. Bu durumda ameliyatla ya da iğne ile küçük bir müdahale ile absenin boşaltılması gerekir. Apse boşaltıldıktan sonra apsenin boşaltıldığı yerden süt sızmaya devam eder ve bu duruma süt fistülü adı verilir. Çoğu vakada tedavi sonrasında kapanır.

Her semptom mastit olamaz!
Mastitis meme kanseri riskini artırmasa da mastitis belirtileri inflamatuar meme kanseriyle karıştırılabilir.

Bir sağlık uzmanına başvurun!
İnflamatuar meme kanseri, meme derisini tutan, ancak meme derisinde kızarıklık, şişlik, portakal kabuğu görünümü gibi belirtilerle kendini gösteren nadir bir meme kanseri türüdür. Hızlı tanı ve tedavi gerektirir. Tedaviye rağmen geçmeyen belirtileriniz devam ediyorsa mutlaka tekrar bir sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort