‘Rezerv alan’ ilanı depremzedeler için işlerken AKP’lileri es geçti
Hatay’dan Kahramanmaraş’a deprem bölgesinde hareket ediyoruz. Altyapı açısından bununla Hatay arasında en az 30 yıl var. Bunu belirttiğimizde bir vatandaş, “Geçenlerde seçimler yaklaştığı için bunu yaptılar” diyor. Tabi o vatandaş Hatay’ı görmediği için Kahramanmaraş’ın “kırık” sokağı ile Hatay’ın “kırık” sokağı arasında çok büyük bir fark olduğunu bilmiyor. Yollar güzel görünse de, konu kâr olunca burada başka işlerin de döndüğünü görüyoruz. Kahramanmaraş’ta yıllar önce çizilen ve uygulamaya konulmayan harita, depremden sonra yeni gibi uygulamaya konuldu. Gerekçe olarak ise uygun görülmeyen alanlarda fayların ve heyelan riskinin bulunması gösterildi. Evleri o bölgede bulunan vatandaşlar bu karara öfkeli.
TEHDİT “YApay”dı
“Dulkadiroğlu ilçesinde ölümcül yıkımdan etkilenen alanlar imara açılırken, en az zarar gören bu alanlar imara kapatıldı. “Üniversiteden rapor istedik, hem heyelan riski hem de fay tehdidi ‘yapay’ çıktı” diyorlar.
Konuştuğumuz “Orta Derecede Hasarlı Evler ve Uygunsuz Alan Mağdurları Platformu” üyeleri de bir başka çelişkiye dikkat çekiyor:
“Belirlenen alan bazı yerlerde genişliyor, bazı yerlerde daralıyor. Fay ne kadar akıllı olsa da, iktidara yakın insanların bulunduğu bölgeye geldiğinde onların etrafından dolaşıyor. “Heyelan riski altındaki alan aynı zamanda Corso Corano binasına da teğet geçiyor.”
Biraz baktığımızda Ramada Oteli, Kahramanmaraş AKP Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici’nin dairesinin bulunduğu Kahramanmaraş Yaşam Sitesi ve Aksu TV’yi bu duruma örnek olarak gösteriyorlar. Heyelan bölgesi ilan edilen bölgede Kur’an kursuna ait bir bina, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden iki mühendisin Park Vadi sahasındaki evi ve müftülük binasının da kapsam dışında tutulduğu iddia ediliyor. Onikishibat bölgesi.
BİLGİ RAPORLARI
Bu bölgelerdeki bir diğer sorun ise orta hasarlı olarak beyan edilen binalardır. Bu haberin aceleyle alındığını belirten vatandaşlar, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan buraya geldiğinde şunları söyledi: ‘Orta hasarlı binalar bile yorgun. “’Yıkalım, yeni bir Kahramanmaraş ortaya çıksın’ deyince ısrarcı oldular ve binlerce binanın orta derecede hasar gördüğünü bildirdiler” dedi. Aylardır bu bağlamda eylem yapan vatandaşlar kaygılarını şu sözlerle dile getiriyor:
“Uygunsuz bölge” saçmalığı ortadan kaldırılmadığı sürece bu bölgedeki hasarlı veya hasarsız tüm binaların yıkılacağı gerçeği, az hasarlı ve sağlam bina sahiplerinden gizleniyor. Yerel basında bu konu pek konuşulmuyor. Amaçları buradan kar elde etmek.”